Glädje över storfångst av strömming

På byagården i Kallax var det glada miner på lördag.
- Vi fick en storfångst av strömming i morse, berättar Ulf Lindgren nöjt.

KALLAX2006-06-19 06:00
Det går rykten om att det är dåligt med strömming i de sydligare delarna av Bottenviken. Så lite som 25 procent av den förväntade fångsten sägs vara resultatet av årets fiske. Därför är det extra glada miner i Kallax på lördagsmorgonen. På gårdsplanen till byahuset råder full aktivitet. Dagens fångst rensas samtidigt som oset från halstrad fisk sprider sig över gårdsplanen.
- Tillgången på strömmingen har minskat kraftigt de senaste tre till fyra åren, berättar Lundqvist.
Det finns många teorier om varför men själv tror han att det beror på de stora trålarna söder­ut som "skrapfiskar", de tar helt enkelt allt som finns, menar han. Här uppe i de norra farvattnen är det inte lika många trålare som saboterar fisket.
- Det här kommer att bli en stor fråga framöver, när tillgången minskar. Surströmming är mer än bara mat. Det är en av de starkaste traditioner vi har, säger han och menar att alla har ett förhållningssätt till rätten, vare sig de älskar den eller vägrar ta den i sin mun.
Det är sextonde året i rad som byaföreningen producerar Grand Kallax, surströmmingens Rolls Rolls som Ulf Lindgren kallar den. Varje år ges 4.000 numrerade burkar ut på marknaden.
- Det är inte för profitens skull vi håller på utan för traditionens. säger han .
Produktionen av Kallax surströmming pågick i byn mellan åren 1949 och 1980. Därefter flyttades salteriet till Kalix. I början av 90-talet beslutade byaföreningen att starta produktionen igen i liten skala. Och på den vägen är det.
Bland byborna som samlats för lördagens självklara begivenhet står Ulla Jansson och serverar nygräddad strömming på tunnbröd från Trundön.
- Det här var det självklara sommarjobbet när jag var tonåring på 70-talet, berättar hon.
Sju somrar i rad jobbade hon med att rensa fisk med start några dagar efter skolavslutningen då strömmingen nådde vattnen i Luleå skärgård. Hon får medhåll av Stig Rutqvist som rensade strömming på sommarloven på 60-talet för 3 kronor 45 öre per "fjärding", alltså för en fjärdedels tunna.
- Det var bra betalt på den tiden och rena uppfostringsanstalten för oss Kallax-ungdomar säger han och fortsätter sitt idoga arbete med högen av orensad fisk på bordet.
Så nu är det bara för alla surströmmingsälskare att se fram emot 4.000 nya lyxburkar strömming som släpps till premiären den tredje torsdagen i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om