En utpräglad doft från den fina fisken

Havens konung burkas för framtida fester.
Kallax hembygdsförening gör för 15:e året i rad sin egen surströmming ? Grand Kallax.
? Det är en ynnest att ha detta att samla byn omkring, säger Ulf Lindgren.

KALLAX2005-08-16 06:30
Kallaxborna har surströmmingsfest varje år i byns hembygdsgård.<br>&nbsp;? Men vi blev trötta på att sitta där och äta Kallax-strömming från Kalix, säger Ulf Lindgren, talesman.<br>Så föddes idén om att återuppliva(!) den egna surströmmingen och i år fyller Grand Kallax 15 år.<br>På måndagen öppnades tunnorna med årets inläggning.<br>Nervöst<br>&nbsp;? Det är alltid nervöst, man vet ju inte hur det gått. Men den är otroligt god i år ? välmogen, röd och fin. Den smakar fantastiskt. Snålvattnet bara rann ur hörntänderna, säger en mycket nöjd Ulf Lindgren.<br>Den fina sommaren kombinerad med inläggning i traditionella trätunnor i avsaknad av kylanläggning är Lindgrens teori om det lyckade resultatet i år.<br>Dessutom har fiskelyckan varit god.<br>&nbsp;? Det talas om strömmingsbrist men vi har fiskat i Lule skärgård och där har det funnits gott om fisk, säger han.<br>Dubbelt så många burkar<br>Några nyheter bjuder man på i år. De numrerade burkarna är i år dubbelt så många sedan man gått över från hel- till halvburkar. I år samverkar man dessutom med BD fisk och förutom den sedvanliga egna stora surströmmingsfesten på premiärdagen (dit det som vanligt väntas celebert besök) så dukas det även upp Grand Kallax på Brasseriet i centrala Luleå.<br>&nbsp;? Folk har gnytt lite över att vi bara håller till i Kallax, säger Lindgren.<br>Men som vanligt gäller att om man ska få tillgång till någon av de drygt 700 burkar som produceras så gäller det att ha bra kontakter med lokalbefolkningen.<br>&nbsp;? Exklusivitet är viktigt, det är bland annat därför som våra burkar är numrerade. Men eftersom efterfrågan på surströmming ökar och tillgången på råvara minskar eller förblir oförändrad så kommer surströmming att bli som gåslever, bara dyrare och dyrare, spår Ulf Lindgren.<br>Samling kring burken<br>Men aldrig riktigt ändå nå sitt rätta värde?<br>&nbsp;? Nej, så är det sant och visst.<br>Javisst, doftade det ljuvligt när de cirka 30 Kallaxborna lade in surfisk i burkar som sedan tillslöts med hjälp av en gammal maskin från 40-talet. Burkar som sedan etiketterades om med byns eget märke. Allt ska vara klart samma kväll.<br>&nbsp;? Det är ett sätt för byborna att samlas och det är en ynnest att vi har detta att samla byn omkring. Vi är ju landets minsta salteri och har inget kommersiellt intresse, säger Lindgren.<br>anders.kojs@kuriren.com<br>0920/375 68
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om