En bommad grusväg. En rastkur. En borrigg, en sexhjuling och en täckt lastbil.
Mycket mer syns inte av det som pågår i Kallak fyra mil nordväst om Jokkmokk. Någon aktivitet från Jokkmokk Iron Mines registreras inte under Kurirens besök på måndagen då en förberedelse för provbrytning antogs börja.
Inte heller några protestkörer från gruvmotståndare hörs. Leif Öhman, medlem i Urbergsgruppen Jokkmokk, får köra solo där på hygget.
Bevaka
Han utlovar högre aktivitet framgent. Dock inte vad.
– Vi ska ha folk här under hela perioden. Visa vad vi tänker och tycker, informera och bevaka vad som händer.
Gruvan behövs inte är hans åsikt.
– Beowolf som vill ha den för att tjäna pengar. Bara en bråkdel av pengarna tillfaller kommunen. Bästa vore om man fick de pengarna utan att vandalisera natur och förstöra vatten. Skövla och förgifta älven med lakvatten.
Skitigt
Arbetstillfällen behövs i Jokkmokk, medger Leif Öhman.
– Men varför slå på stort med gruvor som är bland de skitigaste verksamheter man tänka sig? Min uppfattning är att vi ska ha småskalighet, entreprenörskap och vara fyndiga för att hitta försörjningsvägar.
Han tror att Northlands vingliga färd givit impulser till eftertanke.
– Vad vi håller på med och vad för folk som håller på med oss.
Älven, skogen, fjällen
Före detta Lulebon Leif Öhman älskar naturen i området.
– Skogen, utsikten mot älven och fjällen, säger han och ser ut över Parkijaures vattenyta med fjällen i fonden.
Kan du förstå politiker som ser miljarderna ligga under fötterna några meter ner?
– Ja, absolut. De som nu sitter vid makten i Jokkmokk är starka anhängare av en gruva. Jag vet inte om något parti är emot. Miljöpartiet kanske.
Markus Nyström, Uppsala universitet, ska följa utvecklingen under sommaren i ett forskningsprojekt. Han var i Kallak på måndagen.
– Vi ska titta på vilka som är här, vad de gör, tycker och tänker. Jag är projektets ögon på plats och ska följa aktionerna om det blir några.