Personalbrist hindrar utbyggnaden

Det råder stor brist på behandlingsassistenter. Då skjuts planerna på nya avdelningar upp på Johannisberg.

Thomas Fjellvind.

Thomas Fjellvind.

Foto: Josefin Silverberg

utbildning2016-11-21 05:00

Tidigare i år offentliggjordes Johannisbergs planer på nya två nya avdelningar. En satsning som skulle leda till 25-30 nyanställningar i Kalix till hösten 2017.

– Totalt pratar vi nog om 40 tjänster. Den stora gruppen är behandlingsassistenter, men också lärare, föreståndare, sköterska och psykolog, säger Johannisbergs institutionschef Thomas Fjellvind.

De två nya avdelningar skulle egentligen stå klara nästa höst, så löd inriktningsbeslutet. Men nu har man skjutit fram planerna till hösten 2018. Anledningen? Personalbristen.

– Det är klart, med rekryteringsläget som har varit de två sista åren är det här en utmaning. Säg att vi skulle starta upp nya avdelningarna i dag – då skulle vi inte lyckas rekrytera tillräckligt, säger Fjellvind.

Under förra hösten blev arbetsmarknaden en helt annan när flyktingkrisen slog till och många ensamkommande barn fyllde HVB-hem runtom i Sverige. Behandlingsassistenterna behövdes till boendena och rekryterades upp. Det var till och med några från Johannisberg som sade upp sig och började jobba på HVB-hem i stället.

– Tillsvidareanställda är det några stycken som har slutat. Däremot har tillgången på ledig personal i övrigt. Många timvikarier har försvunnit och väldigt många nya tjänster har skapats under kort tid i och med den stora mängden ensamkommande barn som har kommit.

I den här frågan kommer det dock en vändning, nu när fler hem för flyktingar stänger.

– Arbetsmarknaden kommer att ändras. Många kommunala boenden för ensamkommande barn avvecklas och där kommer det att frigöras personal. Vi har redan fått påringningar från behandlingsassistenter som har blivit varslade. Men det räcker inte.

Johannisberg har både akut- och utredningsavdelning och behandlingavdelning. Dessutom har man en avdelning för ungdomar som döms till sluten ungdomsvård. Den sistnämnde är inte tänkt att utökas, utan det är antingen akut utredning eller behandling som är aktuellt när två nya avdelningar ska öppna. Men oavsett vilket. Personalbehovet kommer att vara likadant. Och man behöver utbildade behandlingsassistenter.

– Vi har haft en god kommunikation med Kalix kommun och med andra utbildningssamordnare för hur man gemensamt ska jobba för att utbilda behandlingsassistenter. Det behövs en utbildning i Kalix eller i Norrbotten, menar Thomas Fjellvind.

Dispens för utbildningskrav

Utbildningskravet för att bli behandlingsassistent på vårdhem som Johannisberg är tvåårig eftergymnasial utbildning till behandlingsassistent, skötare, beteendevetare behandlingspedagog eller liknande. Men både Sävastgården och Johannisberg har fått dispens för lägre krav på grund av den rådande personalbristen. I stället för tvåårig eftergymnasial utbildning krävs det nu att man är behörig för högskolestudier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om