Ursäkta röran – vi bygger om

Snart ska kärlekskranka öringar åter kunna söka sig upp och ned från havet genom Kälvån i Kalix och Överkalix kommuner. "Men många andra arter kommer också att gynnas, säger Henrik Karlborg", ekolog och konsult vid restaureringen som just nu pågår.

HJÄRTEJOBB. Maskinföraren Christer Lundmark gillar att fiska och tycker därför att det känns extra skoj att jobba med ett projekt som gynnar öringen.

HJÄRTEJOBB. Maskinföraren Christer Lundmark gillar att fiska och tycker därför att det känns extra skoj att jobba med ett projekt som gynnar öringen.

Foto: Maria Engström-Andersson

Kalix/Överkalix2017-08-21 06:00

I händerna har han nyss haft en stor sten som han har placerat ut i vattnet. Kanske kommer den så småningom att ge skydd till något litet kryp som behöver en paus från strömmarna. Ovanför iakttas resultatet av en förbiflygande ormvråk. Längre bort, i en jättehög på marken, ligger spillrorna av en damm.

– Den byggdes 1973 av en tidigare bybo. Han hade någon idé om att leda om vattnet, berättar Henrik Karlborg.

Ända sedan dess har de lodräta väggarna effektivt stoppat fiskar, insektslarver och en rad andra av åns invånare från att ta sig uppströms. Något som bidragit till att vattnets öringsbestånd nästan har försvunnit. Men för bara några dagar sedan revs betongbygget, som ett led i ett projekt för att i att återställa ån till samma skick den var i innan uppdämningar och flottningsrensning.

– Förutom att riva dammen har vi förlängt forsen med tio meter och förhöjt selet nedströms. En effekt är att vattnet saktats ned, vilket passar en mängd arter, säger Henrik Karlborg och tillägger att 350 ton sten och moränmassor hittills har gått åt vid anläggandet.

I dag ska stora stenblock placeras ut med maskin. De rensades bort från vattnen under flottningseran för att timret skulle flyta lättare. Ett par barnkammare till fisken ska också ställas i ordning, av grus i olika storlekar som släpper igenom syre till rommen.

– Sedan återstår mest återställningsarbete, säger rutinerade maskinföraren Christer Lundmark.

Dagen till ära är Länsstyrelsens Sofia Perä på plats. Hon berättar att Kalix och Töreälvens vattenråd tog initiativ till åns upprustning, att sträckan uppströms redan har åtgärdats men att Länsstyrelsen nu leder den avslutande dammrivningen. Kostnaden på 1 miljon kronor finansieras via ett lax- och havsöringsprojekt där Havs- och Vattenmyndigheten står för 6 miljoner och Kalix kommun för 300 000 kronor.

– Markägarnas tillåtelse har också krävs. Men för dem är det här ju toppen, eftersom de själva skulle kunna bli skyldiga att åtgärda ån enligt vattendirektivet. Sedan får de ju ett finare vattendrag, säger Sofia Perä.

Passande nog dyker strax Kälvforsbon Christer Jansson upp.

– Bra om öringarna kan komma upp när dammen är borta, säger han entusiastiskt.

Då kommer avslöjandet om ett splitter nytt dammbygge längre uppströms.

Henrik Karlborg skrattar:

– En bäver är i gång där. Men den sortens dammbyggen är bra för ekologin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om