Sedan i maj är vårdprogrammet och vuxenutbildningens undersköterskeprogram i Kalix certifierat som vård och omsorgscollege. Certifieringen är en kvalitetssäkring av utbildningen och ges av föreningen som är ett samarbete mellan utbildningssamordnare, arbetsgivare och vårdfacken.
– Tanken med utbildningen är både att kunna rekrytera till kommunens och landstingets verksamheter och matcha utbildningen till verkligheten, säger vårdläraren Anna Morin som berättar att arbetsgivarna är delaktiga i utformningen av utbildningen.
Det är första gången som temaveckan hålls och tanken är att det ska bli en årlig tradition. I Kalix kommer vårdlärare och elever informera om utbildningen på sjukhuset, i kommunhuset och på gallerian under veckan. I Luleå hålls öppet hus i Kommunals lokaler och på vuxenutbildningen. Vård och omsorgscollege ska ha ett nära samarbete med arbetsgivarna. Malin Drugge, enhetschef på hemtjänsten i Kalix berättar att de försöker vara flexibla med scheman för medarbetare som vill läsa in kompetens.
– Det är något som vi lyfter på medarbetarsamtal, många av våra springvikarier har börjat läsa in på distans. Vi kan hjälpa till så att deras arbetstid kan räknas in som praktik.
Under våren kommer också den personal inom kommun och landsting att få chansen till utbildning för att lättare kunna hjälpa de elever som har arbetsplatsförlagt lärande hos dem.
– Vi håller på att utforma den utbildningen nu, det handlar om att medarbetarna ska kunna ta hand om eleverna på ett bra sätt under deras praktik, säger Malin Drugge.
På komvux har söktrycket till vård- och omsorgsutbildningen varit högt, även på gymnasiet i Kalix är intresset relativt stort jämfört med andra kommuner.