Ytterbyns elever slöjdar i Innanbäcken

Äldre skolor samt skolor med sjunkande elevunderlag var kriterier som avgjorde vilka skolor i Kalix som socialdemokraterna anser ska läggas ned.

SKJUTS. Istället för renovering ska eleverna skjutsas till Innanbäcken för slöjd och hemkunskapsundervisning.

SKJUTS. Istället för renovering ska eleverna skjutsas till Innanbäcken för slöjd och hemkunskapsundervisning.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-11-07 06:00
I S-förslaget om skolans framtida verksamhet är Ytterbyns och Sangis skolor tillsammans med Töre de enda enheter utanför tätorten som föreslås bli kvar. Orsaken är att de har ett elevunderlag som gör att där kan bedrivas bra undervisning åtminstone fram till 2015, enligt Håkan Nyman (S), ordförande i bog. Däremot poängterar S att det ska råda stor restriktivitet för investeringar i dessa skolor - det innebär bland annat att eleverna i Ytterbyn får åka till Innanbäcken för slöjd- och hemkunskapsundervisning. -  Vi går inte in med stora pengar när man inte vet hur det kommer att se ut på lång sikt, säger Nyman. Beklagar
En av de skolor som föreslås läggas ned är Gammelgården där elever från Vitvattnets nedlagda skola placerades förra året. Nu får de flytta igen. -  Det är beklagligt. Med facit i hand skulle vi ha försökt hitta rätt åt dem på en gång, säger Nyman. Förutom Gammelgården är samtliga hotade skolor byggda i flera plan. Det har påverkat diskussionerna. -  Skolor på ett plan är bra ur undervisningssyfte - i gamla skolor kan vi inte optimera kvalitén, anser Nyman. Särskolans flytt utanför centralorten, tvärtemot föräldrarnas vilja gör att eleverna får bättre lokaler än idag, enligt Nyman som säger att deras behov ska tillgodoses på samma sätt som alla andra elevers behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om