Roland Stenman har yrkesfiskarlicens sedan 2017, egen produktionslokal och fiskbutik sedan 2018 respektive 2019. Han är också engagerad i besöksnäringen och guidar den som så önskar i skärgården.
Släkten Stenman i Storön, och dess närhet, har långa anor inom fisket.
– Jag har hittat fiskare elva generationer tillbaka i kustbyarna. Det kan ju finnas längre tillbaka än så också, men det här är vad vi vet, säger Roland Stenman.
Vad är grejen med att vara fiskare?
– Kulturen. Det känns bra att kunna bevara en uråldrig kultur, det småskaliga fisket, som tyvärr håller på att dö ut. Det är lätt att "ta sig ett jobb", jag har ju också ett annat jobb som tjänsteman på samhällsbyggnadsförvaltningen, men du ska ju göra saker för att må bra också. Det finns en frihet i att åka ut och fiska, en frihet som är fantastisk.
Han fiskar löja, löjrommen är en viktig produkt, lax och strömming samt sik och abborre när det fisket är i gång. Förädlingen är en allt större del av verksamheten.
– Jag jobbar en hel del med olika experiment. Jag tycker att det är viktigt att ta upp bara den fisk du behöver, och att ta vara på hela fisken. Går det att göra mat av restprodukterna, om inte så blir de i nästa steg djurföda och i sista hand till kompostjord, säger Roland Stenman.
Han visar upp ett pågående experiment med strömmingshuvuden och dess inälvor i en tunna.
– Jag hoppas att det ska bli en god fisksås.
Surlöjan är ett annat experiment, det handlar om att nå hållbarhet utan frysning och det nås här genom mjölksyrefermentering.
– Jag tror att det ska ha gått bra, jag har inte öppnat burken sedan jag startade den för nästan ett år sedan.
Surlöjan blir liksom surströmmingen röd i köttet, smaken är lik surströmmingen om än surlöjan är lite rundare i smaken.
Ett annat experiment handlar om lakens rom som blir "bottarga di lota", "lota lota" är det latinska namnet för lake. Fisken är fångad på vintern och torkad ute och under torkningen sker själva fermenteringsprocessen.
– Det är torrsaltad, fermenterad och torkad lakrom som kan användas exempelvis som smaksättare i mat.
Fiskbutiken ligger i sjöboden, på samma plats där Roland Stenman utgår från i sitt fiske och intill där beredningslokalen finns. Själva butiken är bokstavligen ett kylskåp bakom en dörr och självbetjäning med swishbetalning.
Kunderna kommer, men det är sannolikt att fler kunder skulle hitta till hans fiskbutik om den fanns inne i centrala Kalix.
– Det var och är självklart att butiken ska finnas i Storön, jag vill ha den så nära fisket och produktionen som möjligt. Jag vill också sälja direkt till kund utan mellanhänder. Men tyvärr räcker inte tiden till för att jag ska kunna bemanna butiken. Så då fick det bli så här och det fungerar bra, säger han.
Det finns ett mervärde i att butiken finns vid fisket eftersom besöket, tack vare den omgivande miljön, också blir en upplevelse. Han berättar att han har idéer om utveckling, dels för förädlingen men också för människors upplevelser på plats.
– Jag planerar att kunna visa korta filmsekvenser som visar hur fisket går till, hur jag jobbar i lokalen och hur jag röker fisk.
Vad är din vision för företaget?
– Jag vill fortsätta bedriva småskaligt fiske och matproduktion och komplettera än mer med besöksnäring. Särskilt vintertid så jag också har mer tid, säger Roland Stenman.