Vintrigt krig på Lomben

Just nu smäller det extra mycket på Lombens skjutfält. Det är Kalix insatskompani och de hemvärnssoldater som tecknat åttadygnsavtal som övar.

FÖRBEREDD. Det är mycket att hålla reda på och göra i ordning före en skjutövning.

FÖRBEREDD. Det är mycket att hålla reda på och göra i ordning före en skjutövning.

Foto: Andreas Elvstrand

Kalix2011-03-05 06:00

Ett nytt system ska locka fler medlemmar till hemvärnet och spetsa redan befintliga soldater. Kalix är ett av fyra insatskompanier som ingår i Gränsjägarbataljonen i östra Norrbotten. I Kalix kompani ingår för närvarande 85 soldater som sedan i torsdags befinner sig i Lomben där de genomför olika övningar fram till på söndag.

- Det är intressant. Det gick bra på bandvagnsövningen imorse. Vi får se hur det går på skjutövningen sen, säger 50-årige medlemmen Tomas Hjelm från Kalix.

De som ingår i hemvärnet är numera skyldiga att delta vid två övningsläger per år, totalt åtta dagar. Tidigare var det fyra dagar som gällde.

- Jag tycker att det är bättre så här. Vi hinner träna mer nu, säger Tomas Hjelm som annars jobbar som arbetsledare.

Vinteranpassade
Målet med veckans övningar i Lomben är främst att repetera förmågan att strida under vinterförhållanden. Det handlar inte bara om att förhålla sig till djup snö och bitande kyla, övningar i mörker ingår också.

- Det viktigaste en soldat ska kunna är väpnad strid. Därför kommer flera övningar att simulera värsta scenario, alltså rent krig, säger Gränsjägarbataljonens chef Nils-Göran Strömbäck.

Hindra skogsbränder
Men en soldat ska kunna mer än att bara pricka måltavlor. Uppgiften är att skydda infrastruktur och samhälle, vilket kan gå till på olika sätt.

- Det kan handla om att hindra skogsbränder från att sprida sig eller att hjälpa polisen att söka brottslingar, säger Mikael Nordmark som är chef för Lapplandsjägarbataljonen där Kiruna, Gällivare och Pajala ingår.

Kalix kompani är det första inom sin bataljon att organiseras efter det nya systemet med åttadygnsavtal.

Nästa år är det övriga tre kompaniers tur att anpassa sig; Haparanda, Överkalix och Övertorneå. Målet är att sammanlagt 600 män och kvinnor ska ingå i bataljonen den 1 januari 2012.

Man behöver inte ha gjort värnplikt för att söka. Det räcker med att man är svensk medborgare och inte har begått några brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om