Vindkraftssatsningen: Kalixbor känner både oro och hopp

Frågorna var många när allmänheten fick chansen att möta företrädare för Wpd offshore, bolaget som ansöker om tillstånd att starta havsbaserad vindkraft utanför Kalix.

Anders Andersson var en av de Kalixbor som kom och ställde frågor på samrådsmötet i Kalix folkhögskola. I bakgrunden till vänster syns även Curt och Yvonne Blombäck.

Anders Andersson var en av de Kalixbor som kom och ställde frågor på samrådsmötet i Kalix folkhögskola. I bakgrunden till vänster syns även Curt och Yvonne Blombäck.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-05-30 20:40

Wpd:s vd Olle Hedberg var på plats under det första öppna samrådsmötet i Kalix folkhögskola, där han och hans medarbetare och konsulter höll en grundlig presentation över den planerade vindkraftsparken.

Bolaget har sökt tillstånd hos Mark- och miljödomstolen om att få bygga 70–120 turbiner, upp till 350 meter höga, som ska placerares drygt 30 kilometer utanför Kalix kust, 10 kilometer från Malören och producera elektricitet eller vätgas.

Efter presentationen fick åhörarna ställa frågor. En av de första gällde varför vindkraftverken måste vara så höga. 

– Det är så långa tillståndsprocesser, samtidigt som teknikutvecklingen går så snabbt. Därför måste söka vi göra ansökan för ett "worst case scenario".  Men de kan lika gärna bli lägre, svarade Olle Hedberg.

En annan fråga var vilken garanti det finns för att elen stannar i Sverige.

– Det här projektet etablerar vi för att vi ser att det kommer att uppstå en brist på el i närområdet. Det finns inga planer på att skicka elen utomlands, utan vi har siktet inställt på svensk basindustri, svarade han.

En tredje handlade om varför de måste stå så nära kusten där de kan ses från land. 

– Längre ut är det större djup och då krävs det flytande konstruktioner. Den tekniken är bara i sin linda ännu.

Yvonne och Curt Blombäck från Kalix lyssnade på presentationen, men tyckte det var svårt att bilda sig någon uppfattning.

– Man har aldrig sett något liknande tidigare, hur ska man då kunna veta, funderade Yvonne Blombäck.

Paret har en stuga alldeles i närheten av där vindkraftsparken planeras.

– Vi undrar hur mycket vi kommer att se och störas av det. Eljest tycker jag det är positivt att man bygger ut vindkraften. Alternativet är ju kärnkraft och det vill vi inte ha, sa Curt Blombäck.

– Det är viktigt med förnybar energi. Det gäller våra barn och barnbarns framtid och ska bygden leva så måste det ske en utveckling. Vi vill att många ska flytta hit, sa Lotten Olofsson.

– Många i vår by är fiskare och de känner en oro att det ska bli vibrationer i vattnet. Men nu hörde vi att man ska ha samråd med fiskarorganisationen, så det kanske löser sig, sa Anna-Märta Henriksson som bor i Storön.

Birgitta Landberg från Naturskyddsföreningen var på plats, men föreningen har inte tagit ställning än.

– Vi ska ha ett styrelsemöte 16 juni och först efter det ska vi uttala oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!