Fisken är i fokus i yttrandet från Gränsälvskommissionen, som består av tre ledamöter från både Finland och Sverige.
”Laxen följer ofta land och grundområden i sin vandring vilket medför att området närmast Outokumpu mest troligt är ett av de viktigaste vandringsstråken för lax som är på väg upp i Torneälven”, skriver de.
Enligt EU-s ramdirektiv får kvalitén i vattnet ”inte försämras och nya verksamheter får inte försvåra möjligheterna att uppnå god status om statusen i dag bedöms som måttlig eller sämre”. Gränsälvkommissionen konstaterar att ”kustvattenförekomsten, Haparandafjärden, uppnår i dag varken god ekologisk status eller god kemisk status”.
De vill se bättre redogörelser om nuvarande utsläpp, inte årsmedelvärden. Samt redovisning av särskilt förorenande ämnen och ”prioriterade ämnen som ej är klassade i dag på grund av brist på data, VISS) en redogörelse för utsläpp av arsenik, koppar, zink, bly, blyföreningar, kadmium, kadmiumföreningar, nickel och nickelföreningar.
Gränsälvskommissionen konstaterar också att den nya anläggningen kommer släppa ut mycket spillvärme vilket kan påverka sik och siklöja. ”En liten höjning av vattentemperaturen kan leda till att arternas ägg kläcker för tidigt då ingen föda finns tillgänglig. Detta kan leda till förluster i produktionen som i sin tur leder till förluster inom fisket”. De önskar därför en kartläggning. Gränsälvskommissionens krav välkomnas av fiskare.
– Vi måste vara väldigt försiktiga med våra fiskar och minimera belastningen på dem, säger Kari Laukkanen, sportfiskare.