Han är ordförande i Barn- och utbildningsutskottet som tog sitt beslut på onsdagen. Frågan avgörs slutligen av kommunstyrelsen på måndag.
Enligt Nordlund är det inte helt givet hur det går där.
- Nej, vårt uppdrag är att förbättra kvaliteten och genom detta kan vi skapa mer lärarresurser i Kalix. Men vi har ju bara tittat på skolan, kommunstyerelsen ska ju se till helheten, säger han.
Utskottet står alltså fast vid sitt tidigare förslag att lägga ned skolorna i Ytterbyn, Pålänge, Gammelgården och Risön. De cirka 300 eleverna flyttas till skolorna i Näsbyn, Innanbäcken och Djuptjärn.
Beslutet har föregåtts av en remissrunda där det fått mycket kritik, särskilt från föräldrar i de berörda skolorna. Men detta har inte påverkat skolpolitikerna, de står fast vid att växla lokaler mot lärare och närhet mot bättre undervisning.
Beslutet ska ses mot bakgrund av de kvalitetsbrister som konstaterats inom skolan i Kalix.
- Jag ser inte att vi kan göra annat, att bibehålla skolorna skulle kräva betydligt mer resurser än vad vi har. Och närhet, det är inga stora avstånd, säger Sven Nordlund.
Eleverna i Pålänge får nu de längsta resorna, cirka 15 kilometer. Men protesterna fortsätter, det gör även planerna på friskolor i de berörda byarna.
- Det här är att slå undan fötterna för byautvecklingen men än är inte sista ordet sagt. Det här ska ju vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Gunnar Johansson från aktionsgruppen för Risöns skolas framtid.
Vid ett skolmöte för två veckor sedan lovade han att jobba för att påverka sina socialdemokratiska partikamrater att säga nej till en nedläggning. Löftet ligger kvar.
- Det här ska genom repskapet och jag ska försöka påverka dem. Vi kommer inte att ge upp.
Dessutom har alternativa lösningar redan diskuterats.
- Vi har haft kontakt med en friskola och kommer att diskutera det vidare, säger Gunnar Johansson.
Även i Ytterbyn finns planer på friskola.