Kommissionen vill att laxen tryggas vid vindkraftsbygge

Finsk-svenska gränsälvskommissionen vill se en utredning av hur den vandrande laxen skulle påverkad av en havsbaserad vindkraftspark utanför Kalix.

Havsbaserad vindkraft finns än så länge bara på några få ställen i Sverige. Denna vindkraftspark syns från Öresundsbron.

Havsbaserad vindkraft finns än så länge bara på några få ställen i Sverige. Denna vindkraftspark syns från Öresundsbron.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-08-23 13:13

Samrådet då allmänhet, organisationer och myndigheter har kunnat lämna in synpunkter, tog slut förra veckan och Wpd Offshore Sweden AB, det bolag som planerar en vindkraftspark utanför Kalix, har hunnit få in många yttranden.

Finsk-svenska gränsälvskommissionen är en av de instanser som har yttrat sig. Kommissionen har till uppdrag att följa och bevaka användningen av Torneälvens vattensystem, alltifrån miljöpåverkan till fiske.

– Det kommissionen har påtalat i det yttrande vi har lämnat in är att man behöver bedöma en eventuell påverkan på vandringsfisken, alltså laxen i första hand, säger Johan Antti, kommissionens ordförande.

I dag finns det ingen forskning som visar hur eller ens om den påverkas.

– Det finns en viss forskning på hur havsbaserad vindkraft påverkar fisk, men den är ganska begränsad och handlar i första hand om påverkan på fisk som inte vandrar så mycket. Somliga arter gynnas av fundamenten, andra flyttar på sig. Vi vill att man ska ta reda på så mycket som möjligt.

Olle Hedberg, VD för Wpd Offshore Sweden AB, är glad för alla yttranden som inkommit.

– Det är många olika typer av synpunkter och många som har varit positiva. Vi känner att vi har ett bra underlag att bygga på när vi ska lägga fast en strategi för vilka utredningar vi behöver göra framöver, vilka vi ska ha en fördjupad dialog med och om vi måste göra några förändringar i de initiala planerna.

Målet är att lämna in en ansökan till Mark- och miljödomstolen under nästa år.

Vad är din kommentar till Finsk-svenska gränsälvskommissionens yttrande om laxen?

– Vi tycker det är positivt att man har uppmärksammat den här oron, men som vi ser det idag finns det ingen som helst grund att anta att laxen kommer att påverkas, så det måste vi börja med att utreda och vi ser gärna ett fördjupat samarbete med gränsälvskommissionen.

Bolaget kommer att finansiera studier och undersökningar för att utreda det vidare, berättar han, till exempel ta dna-prover på vattnet och göra, ha olika typer av tracking-system och göra andra insatser i området.

– Det blir en möjlighet att få veta mer om hur laxen vandrar.

Till de som har yttrat sig hör också SSAB som skriver att "det är mycket värdefullt att det lokaliseras ny fossilfri storskalig elproduktion vid bra vindlägen" och att man därför är "mycket positiva till satsningen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!