Viktigt att sätta nya träd

För Alexander Lindgren, skogsägare i Kalix, är återplantering viktigt.- Det hör till skogsarbetet, säger han.

HJÄLP. "Naturen sköter mycket på egen hand, men den behöver hjälp på traven när det handlar om återväxten", säger Alexander Lindgren som varit skogsägare i 13 år nu.

HJÄLP. "Naturen sköter mycket på egen hand, men den behöver hjälp på traven när det handlar om återväxten", säger Alexander Lindgren som varit skogsägare i 13 år nu.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2013-05-20 06:00

Alexander Lingren har följt med sin pappa i skogen sedan han var liten och själv varit skogsägare i 13 år. För honom är föryngringsarbetet en naturlig del i arbetet med skogen.

- Dels vill jag skynda på tillväxten och dessutom hjälpa vissa trädslag på traven som kanske inte kommer igång på egen hand. Om man förlitar sig till naturlig återväxt kan det ta väldigt lång tid, säger han.

Han förklarar att det är bra att markbereda och återplantera, men att arbetet inte slutar där. Träden är utsatta under hela sin livstid, särskilt under plantstadiet.

- Jag har varit med om att ungskogen drabbats av en svampsjukdom kallad knäckesjukan där toppskotten vissnade vilket ledde till att många plantor dog. Samma år kom mycket sork på marken. De träd som klarat sig från svampsjukdomen blev sorkmat och slutligen återstod bara några få plantor som älgarna tuggade i sig. Då var det bara att börja om från början igen, säger Alexander.

Varierar trädslag
Vilka trädslag som det är störst efterfrågan på om hundra år är omöjligt att veta i dag. Därför försöker Alexander variera när han återplanterar.

- Det är som att kasta pil i mörkret. Marknaden förändras och klimatet påverkar också. Alla träd har sina för- och nackdelar, så jag försöker blanda så gott det går. Att ha blandskogar gynnar också den biologiska mångfalden. Resultatet får vi se någon gång i framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om