Verksamhetschefen: "Bemötande kan vara svårt ibland"

Hilda Hassler, verksamhetschef vid barnkliniken, säger att hon inte känner igen beskrivningen att föräldrarna inte ska ha fått svar på sina frågor, men att det inte betyder att det inte har hänt. "Bemötande kan vara svårt ibland, och vi fortsätter träna på det. Vi kan alltid bli bättre" säger hon.

Sunderby sjukhus

Sunderby sjukhus

Foto: Elisabeth Hedman

Kalix2024-01-04 06:00

Hilda Hassler är verksamhetschef tillika läkare vid barnkliniken, avdelning 44, vid Sunderby sjukhus.

Hon säger att hon inte kan kommentera det enskilda ärendet, men väl hur rutiner, journalhantering och bemötande ska se ut.

– Jag har varit chef här i åtta år och jag har stor erfarenhet av att skicka journaler hem till människor. Jag har inte så stor erfarenhet vad gäller att människor ska kunna se de elektroniska journalerna efter det att en människa har avlidit. Jag kan tro, utan att säkert veta, att kopplingen till den elektroniska journalen automatiskt försvinner i och med att en människa avlider, säger Hilda Hassler.

Hon säger att hon inte har nåtts av uppgiften att hon genom ett intygande till 1177 ska kunna ge de nu aktuella föräldrarna tillgång till journalen från vistelsen i Sunderbyn.

Hur tänker du nu när föräldrarna säger att de fått beskedet att den möjligheten finns?

– Jag tänker att jag vill hjälpa familjen så bra jag kan, inom vad lagen anger förstås. Om de kan få tillgång till den elektroniska journalen så ska de få det. Jag vill alltid vara behjälplig.

Hon säger vidare att det är viktigt att möta föräldrarna när ett barn har dött på sjukhuset.

– Det är bra att träffas och gå igenom journalen, och vad som hänt, tillsammans. Det är viktigt för bearbetningen, och då får också föräldrarna möjlighet att ställa alla frågor.

Det finns från föräldrarnas sida en misstro kring vården, vad kan de göra?

– De kan göra en anmälan till patientnämnden, som granskar vad som skett och i den granskningen kan jag svara på alla frågor.

Föräldrarna anser sig dåligt bemötta, kommentar?

– Generellt gäller att vi ska lyssna på föräldrarna, de är jätteviktiga samtalspartners. Vi ska vara lyhörda, det är jätteviktigt, inte minst när vi möter människor i kris. Det är en särskild situation att jobba med barn, vi ska bemöta en hel familj. Vi har en stabil, fast personal, många har jobbat väldigt länge och vill hjälpa sjuka barn. Jag känner mig helt trygg med personalen. Jag känner inte igen beskrivningen att föräldrarna inte ska ha fått svar på sina frågor, men det betyder inte att det inte har hänt. Bemötande kan vara svårt ibland, och vi fortsätter träna på det. Vi kan alltid bli bättre, säger Hilda Hassler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!