Vargfrossa i Kalix: "Vi kan inte röra oss fritt"

En varg kan ha gått över Christer Holmqvist gård i Månsbyn. "Vargen verkar inte tveka att röra sig bland gårdarna", säger Holmqvist.

Ett stort vargspår leder över familjen Holmqvists gård.

Ett stort vargspår leder över familjen Holmqvists gård.

Foto: Christer Holmqvist

Kalix2020-12-23 10:37

Det råder vargfeber i Kalixtrakten. Kalix sameby har ansökt om skyddsjakt på vargen för tre veckor sedan. Länsstyrelsen meddelar att det finns för få dokumenterade skador från vargen för att godkänna att den skjuts.

– Enligt beslut av regeringen får inte fler än tio procent av renarna gå åt till rovdjur. Nu har vi varg, lodjur, björnar och örnar, det fungerar inte så bra, säger Dan Abrahamsson, ordförande Kalix sameby.  

Nu har familjen Holmqvist sett vargspår över deras gård i Månsbyn.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att vi fått varg på våra marker. Den hindrar inte bara all löshundsjakt utan förstör även all viltvård i form av stödutfodring av bland andra rådjuren, säger Christer Holmqvist.

Han berättar att vargen även har passerat utanför grannens hästhage.  

– Vi fick väcka upp grannarna så att de fick ta in hästarna. Vargen verkar inte tveka att röra sig bland gårdarna. Vi har flera grannar med småbarn som nu inte kan vara ute själva för att leka. Vargen påverkar och begränsar oss på många fler sätt än vad många förstår. Vi kan inte röra oss fritt och känna oss trygga, säger Christer Holmqvist.

Knappt 300 meter från Pålängevägen hittade viltspårarna under helgen en riven renvaja.  

– Vi har många renar på skogen som direkt faller offer för vargen. En stor renvaja har den slagit en bit in i skogen från våran gård, säger Christer Holmqvist.

Vargen har rört sig mellan Stråkanäs, Innanbäcken, Månsbyn och Raggdynan under helgen.

– Sedan har den gått över isen vid Törehamn, följt Siknäslandet mot Siknäs och sedan mot Jämtön. Samma skedde för 14 dagar sedan och sedan kom den tillbaka, säger Dan Abrahamsson.

En varg med värdefulla gener kan tillåtas vara i området i karantän.

– Vargen har funnits i länet länge, minst ett halvt år. Bevisligen har den börjat slå renar och då är alternativen skyddsjakt eller att flytta den. Vajan som hittats slagen hade gett kalv varje år i säkert tio år till. 

Misstanke finns om att det finns både en varghane och en hona i regionen. 

– Det värsta som kan hända är om vi får en vargföryngring, säger Dan Abrahamsson.

Under måndagen sköts en varg i Pajalatrakten efter beviljad skyddsjakt. Det är den andra av fyra kända vargar i länet som skjutits den senaste tiden och det finns en till beviljad skyddsjakt. På vargen som rört sig runt Kalix är inte skyddsjakt beviljad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!