Vårdutbildningen för nyanlända kan försvinna

Vårdutbildningen för nyanlända har skapat jobb och integrerat människor till samhället. Men nu väljer Kalix kommun att lägga framgångsprojektet åt sidan.

Foto: Herman Öberg

kalix2015-11-26 14:55

För fyra år sedan startades undersköterskeutbildningen för nyanlända i Kalix. Och såväl politiker som SFI-lärare är eniga om att det har varit ett framgångsprojekt i kommunen.

Den första klassen som startades innehöll 13 elever. Efter tvååriga utbildningen, som går i 75 procents studietakt med mycket fokus på svenska språket, fick de flesta jobb omgående.

Ett år och två år efter utbildningen kollade lärarna på SFI upp hur det har gått för eleverna. I november 2015, cirka två år efter avslutad utbildning, fick de svar från 11 av de 13 eleverna.

Alla hade jobb, varav fyra har blivit tillsvidareanställda.

I december går nästa klass färdigt sina studier. De flesta i den klassen vikarierar redan på äldreboenden under kvällar och helger.

Men utbildningens framtid är ändå osäker. För när kommunen tog fram budgeten för 2016 fanns inte vårdutbildningen med.

– Man undrar ju hur de tänker när man ser den budgeten, säger Helena Andersson, SFI-lärare i Kalix.

Behovet för undersköterskor finns. Många nyanlända har svårt att få jobb. Helena Andersson ser ingen anledning till att inte fortsätta utbildningen.

– Kalix förlorar arbetskraft. Det här människorna som kommer hit – det är som att välkomna dem till arbetslösheten.

Ett vanligt argument brukar vara kronor och ören. Men även där är utbildningen gynnsam, menar Helena Andersson. Vuxenutbildningen i Kalix kommun har räknat på vad utbildningen kostar och bara genom skattepengar tjänar en elev ihop de pengarna snabbt efter att den har fått jobb, kommer de fram till.

Sven Nordlund (MP), ordförande i utbildningsnämnden, menar att utbildningen är bra – och att den fortfarande kan få finansieringen som behövs. Men just nu är den nedprioriterad.

Läs mer här: Därför nedprioriteras utbildningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om