Britt-Inger Nordström (S), ordförande fritids- och kulturnämnden, säger att Folkets hus och parkers utställning kan ses som en del av riksdagens satsning ”Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati”.
I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i riksdagsvalet.
– Det är väldigt viktigt att påminnas om bakgrunden och om att vi måste värna vår demokrati. Jag hoppas verkligen att utställningen ska bli välbesökt och att även barnen i kommunens skolor ska få ta del av utställningen, säger Britt-Inger Nordström.
Utställningen innehåller 30 händelser ur historien, som på olika sätt beskrivs ha skapat en rimligare värld, från 1800-talets slut till nutid.
– Sverige var väldigt fattigt i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Arbetarna hade det svårt med svält och de hade ingenting att säga till om på arbetsplatserna. De förstod att de måste arbeta för förändring, de samlades och diskuterade och fann att de måste ställa krav. Grundläggande var solidaritet i stället för privata fördelar och organisation i stället för planlöshet. Resultatet finns bland mycket annat i yttrandefriheten, allmän och lika rösträtt och rätten att organisera sig. Arbetarna förstod att lösningen också fanns i egen mark, egna hus och egna mötesplatser. Den 1 april 1893 invigdes Malmö Folkets hus och på valborgsmässoafton samma år invigdes Malmö Folkets park, säger Britt-Inger Nordström.
Utställningen finns att se i Kalix till den 17 oktober.