Våldet eskalerar vid ungdomshemmet

Sex anställda sökte vård efter misshandel vid Johannisbergs ungdomshem.

Johan Lind pratar med polisen en liten stund efter att han blev misshandlad vid Johannisbergs ungdomshem. 
"Jag är blodig och det är klart att det känns, jag hade  förvarnat", säger Johan Lind.

Johan Lind pratar med polisen en liten stund efter att han blev misshandlad vid Johannisbergs ungdomshem. "Jag är blodig och det är klart att det känns, jag hade förvarnat", säger Johan Lind.

Foto: Linda Danhall

Kalix2020-06-20 11:30

Den 18 maj var det dags igen. Tre personal blev misshandlade på Johannisbergs ungdomshem i Kalix.

Den 12 mars misshandlades sex anställda vid Johannisberg, de fick söka läkarvård. Nu var det dags igen, den här gången med tre anställda till sjukhus.

Behandlingsassistent Johan Lind berättar att han redan på lördagen varnade för att ”någonting våldsamt var på gång”. Han säger att han inte fick gehör från ledningen för sina farhågor och därmed eskalerade händelseutvecklingen.

– På söndagen stängde fyra ungdomar in sig på ett rum och vägrade gå till sina rum när det var dags att sova, säger Johan Lind.

Det slutade med att personal handgripligen fick flytta ungdomarna till sina egna rum.

– Jag förstod att det skulle komma någon ”hämnd” så när jag åkte till jobbet tog jag kläder som åtminstone skulle skydda mig lite, en tröja med en tjockare huva, säger Johan Lind.

Han hade förvarnat övrig personal, så alla var beredda och han fick rätt. Plötsligt kommer fyra ungdomar och flyger på personalen. Han berättar att personalen agerade snabbt. Men tre personal skadades, där ibland Johan Lind själv.

Han träffades av knytnävsslag, med blödande sår på och under ögat som följd. Dagen efter känner han sig omtöcknad och har dimmig syn på ögat som träffades av slaget.

Två polispatruller och maskerade insatsstyrkan kom till ungdomshemmet och hjälpte personalen att styra upp situationen. Det tog tid innan det blev lugnt.

Nadja Lukin är sektionschef vid Arbetsmiljöverket region Nord. Hon säger att de har ett pågående ärende vid Johannisberg som gäller hot och våld och i veckan har de besökt arbetsplatsen.

– Alla allvarliga händelser ska anmälas till Arbetsmiljöverket, säger Nadja Lukin.

Att förklara en farlig arbetsmiljö med att klientelet vid ungdomshemmet är annat än på ett dagis eller äldreboende är inte ett godtagbart skäl för att inte trygga arbetsmiljön konstaterar hon. Hon reagerar över skillnaden i antal anmälda händelser till Arbetsmiljöverket, jämfört med antalet ISAP-rapporter om hot och våld mot personal.

Om inte våldet minskas på Johannisberg, kan arbetsplatsen komma att stängas då?

– Skyddsombud har möjlighet att stänga om de ser risker för allvarlig ohälsa, säger Nadja Lukin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!