Vad vill folket på gatan fråga Kalix politiker? Kuriren sökte svaren inför söndagens val.

Vad vill folket på gatan fråga Kalix politiker? Kuriren sökte svaren inför söndagens val.

Rickard Mohss (Fp)

Rickard Mohss (Fp)

Foto: Anna Lidé

Kalix2014-09-12 11:00

Roland Lundkvist: Har ni tänkt lägga ner byarna?

Aimo Suomela (Kxp)

– Nej, de ska stöttas. Byarna bör själva ta fram en bild på vad de är bra på, vad de vill och vad de behöver för hjälp. Och kommunen ta fram en grupp som kan hjälpa med rätta verktygen.

Linda Frohm (M)

– Absolut inte, vi behöver byarna. Där bor ju hälften av befolkningen och de har naturligtvis en viktig roll. Om han däremot menar att det ska vara en skola i varje by, då är vi emot det och tycker kunskapsmålet är överordnat. Vi vill sätta av en plan för förbättrade vägar. Men man ska inte glömma att det görs satsningar och vi har en anställd som jobbar med byautveckling. Och jag vill undvika motsättningar mellan tätort och landsbygd, hela Kalix är en landsbygd.

Sven Nordlund (Mp)

– Jag tycker man glömmer varför det sker förflyttning idag, själva centrum växer fast vi tappar invånare. Det är ju för att få servicefunktionerna och för barnfamiljer för att slippa skjutsa. Vi går in och säger att vi ska satsa på den grundläggande infrastrukturen. Lokaltrafik, gång- och cykelvägar från byarna och bredband. Inte så stora pengar som man kan tro.

Ellinor Söderlund (S)

– Vi har redan lagt en miljon extra i budget för att stödja byarna att själva ska vara med i utvecklingsplanen, satsat på bredband och servicepunkter. Vi har gett ett uppdrag att se över kollektivtrafiken och få igång fler turer. Byarna är viktiga också för tätorten.

Katarina Burman (V)

– Jag är själv bybo och jag känner igen frågan. Vi vill satsa på bredband, kollektivtrafik och vägunderhåll. Vissa byar har bra eget driv, men andra kanske komunen måste stötta mer. Att det lyser i alla hus är viktigt.

Rickar Mohss (Fp)

– Den allmänna urbaniseringstrenden pågår även i små samhällen, men visst vägarna har eftersatts i byarna som man kunde satsat på istället för Köpmannagatan. Jag tror på att underätta för strandnära boenden i byarna och underlätta för nyföretagande. Sedan har jag saknat tydliga visioner från ledningen den här mandatperioden.

Inga-Lis Samuelsson (C)

– Vi har lagt en motion om att vi vill att alla beslut ska landsbygdssäkras, sedan måste man naturligtvis göra överväganden. Bredband i hela kommunen, bidrag för att bedriva service i landsorten och lägre arbetsgivaravgifter för glesbygd.

Marianne Ilkvist: Varför satsar man så mycket på rondeller?

Aimo Suomela (Kxp)

– Nog tror jag de är bättre än trafikljus, mer ekonomiskt och trafiken flyter väldigt bra.

Linda Frohm (M)

– Jag har förtroende för samhällsbyggnadsförvaltningen i frågan. Men vi har problem med mycket tung trafik genom centrum när de som är i industriområdet åker genom stan för tydligen visar GPS:en den vägen. Det blir trafikfarligt, förstör vägarna och bildar köer.

Sven Nordlund (Mp)

– Man bygger mycket rondeller idag just för att trafiken flyter bättre då.

Ellinor Söderlund (S)

– Väldigt mycket tung trafik har börjat köra genom Kalix och rondellerna saktar ner farten, men vi måste försöka styra om så de inte kör genom centrum.

Katarina Burman (V)

– Det är samma i större städer och bättre för miljön eftersom man inte står still lika länge.

Rickar Mohss (Fp)

– Jag tycker rondellerna är bra eftersom intensiteten i trafiken är så utspridd. Trafiken flyter bra och man slipper stå vid rödljus i onödan.

Inga-Lis Samuelsson (C)

– Jag gillar också rondeller. Bilar som puttrar vid rödljus i minus 25 grader är inte bra för miljön.

Ulf Johansson: Hur kan ni stötta föreningslivet bättre?

Aimo Suomela (Kxp)

– Stödet behöver inte alltid bestå av pengar, men kanske se över hyrorna och sänka dem.

Linda Frohm (M)

– Näst efter skolan är föreningslivet det viktigaste vi har i ett uppfostringssyfte och vi har sagt att vi måste öka föreningsstödet, men också se över samarbetet föreningar emellan. Kanske kräva det för att få bidrag. Människan är så förändrad, det är svårt att få folk att jobba ideellt i dag.

Sven Nordlund (Mp)

– Kalix har alltid stöttat föreningar mer än många andra kommuner, men jag tror att man tappar ungdomar i dag för att man byggt upp en infrastruktur i föreningar. Jag tror även på nya former genom att samverka eller skapa nya kanslitjänster. Jag är tveksam till en höjning av bidraget, vi har annat för ungdomar i dag. Kanske måste vi gå in och stötta kulturella satsningar för ungdomar istället, det blir löjligt om vi lovar allt, det finns det inte pengar till.

Ellinor Söderlund (S)

– I den budget vi satt utökas föreningsstödet en aning nästa år som en början, och dagens halvtidstjänst på fritid- och kultur försöker vi lösgöra till en heltid som föreningsstrateg. Rabatterade hyror på Folkets hus är det redan för föreningar.

Katarina Burman (V)

– Vissa föreningar är väldigt duktiga men där det inte fungerar måste kommunen ställa upp med pengar och lokaler. Kulturella föreningar bör vi prioritera för de som inte är idrottsintresserade.

Rickar Mohss (Fp)

– Jag tycker man sett mycket galor och mässor den här mandatperioder, men vi vill se en annan fördelning av pengarna. Lagidrotten är viktig i Kalix men även ett ökat stöd till kulturen, med pengar från till exempel minskade politikerkostnader.

Inga-Lis Samuelsson (C)

– Föreningsbidraget är en av våra tre prioriterade områden, bidraget ligger fortfarande på 1972 års nivå. Som det är nu måste föreningar jobbar mer för att söka pengar istället, för att syssla med det de ska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om