"Vad är min sälbössa värd?"

Gamla, intressanta föremål finns det gott om i Storön.
Det visade sig under onsdagens värderingsträff med Mats Höggren, Luleå auktionsverk. Bygdegården i byn var full av nyfikna personer, alla med samma fråga beredd: "hur mycket får jag för den här?"

KALIX2007-07-12 06:00
Även om många tror att deras gamla tavlor, keramikpjäser eller smycken är värda en bra slant är det inte säkert att det faktiskt är så. Ögat blir många gånger lurat när kunskapen om vad som utmärker ett äkta verk jämfört med en kopia inte finns. Många av de tavlor som visades upp i Storön kallade Mats Höggren för "lotterivinster" eller dekorationer som saknar värde. När det handlar om konstverk är det alltid konstnären som gör värdet. Ett sådant exempel visades under dagen.
Raine Ringwall och Jan-Olov Stenman har med sig en tavla målad av Edvard Rosenberg året 1912. Raine ärvde tavlan från sin svärmor och sedan dess har den hängt på vinden.
- Jag har tagit reda på att det finns en liknande tavla av samma konstnär på Nationalmuseet, berättar hon.

Genomskådar reproduktion
Mats Höggren är uppenbart imponerad av tavlan. Han behöver inte mer än två sekunder för att avgöra att det är ett äkta verk av Rosenberg som han har framför sig. Därmed värderas den också högt - inte mindre än 15.000 kronor uppskattar han. Raine säger bestämt att hon trots det behåller sin tavla.
För en erfaren konsthistoriker och auktoriserad värderingsman som Mats Höggren är det inte svårt att avgöra huruvida ett verk är äkta eller inte.
- Det finns alltid bara ett original, och reproduktionerna är alla lätta att genomskåda. Många har rasterpunkter i motivet, vilket betyder att verket är avfotograferat, förklarar han.
Många av de tavlor som visades i Storön var just reproduktioner, värda ungefär 500 kronor.

Vad används det till?
Fler intressanta föremål visas upp under dagen i Storön. Till exempel har Nils Blom tagit med sig ett riktigt gammalt föremål i trä. Vilken funktion den har vet han dock inte.
- Jag vill gärna veta vad den användes till, värdet på den är inte så noga, säger han.
När Mats Höggren får det smala, böjda träföremålet i handen blir han fundersam. Det finns ett årtal inristat på sidan, 1799, och på andra sidan syns också ett bomärke. Det råder inga tvivel om att det är ett äkta föremål.

Bomärke
- Eftersom att den har ett bomärke så blir det genast intressant. Jag tror att den kan vara värd ett par tusen kronor.
Funktionen kan Mats Höggren dock inte säga någonting om. Det är ett ovanligt allmogeföremål, ett vanligare föremål hade inte haft något värde alls.

Intressant bössa
Ett annat intressant objekt är den gamla sälbössa som Melker och Anna-Märta Henriksson har tagit med sig. Bössan har länge funnits i Anna-Märtas familj och de är båda nyfikna på hur gammal den är. Bössan är förvånansvärt tung, runt 25 kilo uppskattas vikten till.
- Jag tror faktiskt inte att det går att skjuta med den längre. Men det skulle vara kul att veta vem som har gjort den, säger Melker Henriksson.
Det visar sig att det finns en stämpel på bössan, som kanske kan hjälpa Mats Höggren att forska fram vem tillverkaren är. Han kan direkt svara på att den är tillverkad under tidigt 1800-tal och att den är av bottnisk modell. Värdet? 6.500 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om