Urgammal fisketradition
I helgen avslutade 73-åriga Folke Karlsson i Småkvarn utanför Kalix säsongens nättingfiske. Han minns när fångsten kunde uppgå till 100 kilo per natt. Så är det inte nu.
TRADITION. Nättingfisket är en tradition som förts vidare i generationer men nu befarar Folke Karlsson att det kommer att dö ut.
Foto: Britt-Louise Spets
Nättingen är aktiv i mörker och tinorna vittjas varje morgon. Folke har samma önskan varje gång - att få en storfångst. I helgen blir det inte så. Endast åtta fiskar har slunkit in i tinan. Ett dåligt resultat, enligt Folke som kan summera säsongens fångst till 150 kilo. - De tre sista åren har varit riktigt dåliga. Förra året fick jag inte mer än 20 kilo på hela hösten. Vad det beror på vet han inte, en orsak kan vara det extremt låga vattenståndet i älven. Dessutom har säsongen förkortats till endast september och oktober på grund av att vattnet i älven är för varmt. Delikatess
Nättingen har betydligt mer tilltalande smak än utseende, enligt Folke Karlsson. Vanligast på nättingmenyn i Småkvarn är soppa men hustrun, Marianne Karlsson steker den gärna tillsammans med purjolök och grädde - rökt nätting är en delikatess som brukar tillhöra julbordet. Nättingfiske handlar om många timmars arbete utan betalning, men allt handlar inte om pengar. - Det är traditionen och ivern att det kanske kommer mer som driver mig, säger Folke Karlsson som nu tar upp tinorna på land i väntan på nästa höst.
Nättingen eller flodnejonögat tillhör en fiskliknande grupp av djur som kallas rundmunnar. Namnet kommer av att munnen är rund har och saknar käkar - i stället har den ett slags sugskiva. Den livnär sig av fisk som den suger sig fast på och äter av genom att gnaga med sin rasptunga. Nättingen vandrar under sensommaren och hösten upp från havet för att leka. Längden är vanligen drygt 18 cm men kan bli upp till 50 cm lång. Den tillbringar dygnets ljusa timmar i bottenmaterialet. På natten jagar den sin föda. Nättingfisket pågår från slutet av augusti till slutet av oktober, ibland en bit in i november om vädret är gynnsamt. Mörker är ett absolut krav för att få någon fångst. Månen ska vara i nedan och lysa så svagt som möjligt. För att få bort det slem som nättingen är täckt av brukade man förr bearbeta den med aska, men numera med en blandning av kalk och vatten. Källa: Norrbottens museum samt wikipedia.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!