Uppskattad stödkurs

Friskt vågat - självhjälp tillsammans. Det är namnet på den helgkurs som anordnades i Kalix i helgen.Mycket givande och lärorikt, enligt deltagarna.

STÖD. Detta är kamratstöd: att hjälpa någon som har det svårt. Och stötta och hjälpa och träffa nya medlemmar. Det är ett stycke ut Inger Sandins anteckningar efter dagens föreläsning.

STÖD. Detta är kamratstöd: att hjälpa någon som har det svårt. Och stötta och hjälpa och träffa nya medlemmar. Det är ett stycke ut Inger Sandins anteckningar efter dagens föreläsning.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2012-10-29 06:00

Kvoten om 20 deltagare fylldes snabbt när det var kursdags. Människor från Kalix, Piteå och Haparanda deltog och åldersspannet var stort, mellan 18 och 74 år.

Arrangörer var Riksförbundet för social och mental hälsa (rsmh) tillsammans med arbetsförmedlingen i norr.

Tre fullspäckade dagar bjöd bland annat på föreläsning i självhjälp och kamratstöd, teater och rollspel, diskussioner i hur man går vidare och spännande kvällsaktiviteter.

Förändrade livet
- Vi har ägnat en stor del av kursen åt ungdomsfrågor och hur rsmh kan vara med och hjälpa i olika situationer, säger Kristina Nyström, ordförande i föreningen.

En av deltagarna är Ronnie Eliasson. Han förklarar hur hela hans liv förändrade när han kom i kontakt med föreningen.

- Jag hade inte klarat av att leva som jag gör i dag om det inte vore för rsmh. Då hade jag varit kvar i min lilla grop, men i stället mår jag bra och har massor av goda kamrater, säger han.

Han får medhåll av de andra, många känner igen sig i det han säger.

En annan deltagare, Kerstin Blohm, förundras över hur nära de kommit varandra på bara några få dagar.

- Det tog inte länge så började alla dela med sig av sina livserfarenheter. Det bevisar att man känner en trygghet i gruppen, och då är mycket vunnet, säger hon.

Ungdomsgrupp har bildats
I Rsmh Kalix har en ungdomsgrupp nyligen bildats och målet är att nå ut till så många unga människor som möjligt.

- Gruppen fungerar som en sorts förebyggande åtgärd. Att ungdomarna får komma ut och skaffa sig ett kontaktnät kan göra otroligt mycket för den mentala och sociala hälsan, säger Ronnie Eliasson.

Tomas Karlsson från Piteå berättar om en mamma som kontaktade honom för att hennes 15-årige son inte lämnade sitt rum, skolkade från skolan och tillbringade hela dagarna vid datorn.

- Då åkte jag och åtta tjejer från föreningen hem till honom. Vi stövlade in i rummet och sa "tjena, vi är från rsmh". Sedan berättade vi om föreningen i två timmar och pojken sa bara "ja" och "mm". Men mot all förmodan började han dyka upp på föreningsträffarna och i dag studerar han på universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om