Upprörande besparingsförslag

En stor skam! Så beskriver Ann Katrin Wamming Wahl förslaget på besparingarna som drabbar äldreomsorgen i Kalix.  -  De äldre behöver mer än bara tak över huvudet, medicin och städning. Aldrig hör man att besparingar sker på högre nivå, säger hon.

SKÄMS. "Kalix kommun borde skämmas över hur de behandlar sina äldre", säger Ann Katrin Wamming Wahl. Här tillsammans med gode vännen John-Erik Blombäck.

SKÄMS. "Kalix kommun borde skämmas över hur de behandlar sina äldre", säger Ann Katrin Wamming Wahl. Här tillsammans med gode vännen John-Erik Blombäck.

Foto:

KALIX2008-10-27 06:00

I hela sitt liv har Ann Katrin Wamming Wahl haft 86-åriga John-Erik Blombäck som granne ute på Erikören i Karlsborg. Behovet av hjälp gjorde att han flyttade in till Furuvillans äldreboende för ett år sedan. Sedan dess har Ann Katrin Wamming Wahl kontinuerligt besökt honom och på nära håll sett betydelsen av de aktiviteter som han med glädje har deltagit i. Stimulans är viktigt för att hålla både huvud och kropp i form och det har John-Erik fått hjälp med på Furuvillan. De nya besparingsförslagen upprör Ann Katrin Wamming Wahl. -  Man läser hur fler och fler kommuner har förstått vikten av att sätta guldkant på de äldres vardag. I Kalix gör man tvärtom, det är skamligt, säger hon. Stimulans
För John-Erik Blombäck är kontakten med andra viktig. Att få läsa tidningen och diskutera vardagliga händelser över en kopp kaffe ger mänsklig kontakt och intellektuell stimulans. Vid dagliga promenader med rollatorn får han frisk luft och kontakt med naturen som alltid har legat honom varmt om hjärtat. Men han klarar inte att ta egna initiativ till aktiviteter utan behöver hjälp. Nu kan promenaderna komma att försvinna. Orsaken är att det inte finns personal, enligt Ann Katrin Wamming Wahl. Hon kritiserar inte personalen - de gör snarare allt de förmår med de resurser de har till sitt förfogande. Resurser som nu kan komma att minskas ytterligare på grund av ekonomin. -  Bland brukarna får inget kosta. Det här leder till att personalen som känner till behoven känner sig ännu mer otillräckliga. Besparingskravet måste genomföras - hur ska det ske? -  Gör man en behovsprövning så ser man nog att det största behovet finns nere på golvet - gör besparingarna på högre nivå, säger Ann Katrin Wamming Wahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om