Det är ett år sedan Norrbottens museum tillsammans med Åkes hundtjänst i Kalix gjorde de första fälttesterna med arkeologisökhundar i Norrbotten på boplatsen strax innan Kälsjärv från Kalix sett.
De tre hundarna tränades i att leta brända ben och alla var då mycket intresserade av boplatsvallen.
– Det är spännande att se vad vi hittar i den, säger Frida Palmbo, arkeolog vid Norrbottens museum avdelning kulturmiljö.
Boplatsen är sönderkörd av motorfordon.
– Det är okunskap som ligger bakom men det är ändå en brottslig handling att köra med fordon i ett fornlämningsområde, säger Frida Palmbo.
Borde området skyltas för allmänheten?– Det är en fråga för Länsstyrelsen, det kan vara en idé. Det finns ju intresse för att köra i skog och mark och frågan är om Kalix kommun kunde ordna med ett annat område, säger Frida Palmbo.
Området ligger omkring tio, femton meter över havet och kan som äldst vara från omkring 2 000 före Kristus, utifrån landhöjningen.
Det boplatsmaterial som finns i körspåren inom boplatsen och en boplatsvall i området undersöks.
– Vi har hittat eldpåverkad sten och brända ben, matrester som förhistoriska människor lämnat efter sig, säger Frida Palmbo.
Avslag i kvarts kan vara rester från när redskap tillverkats.
Fiskbensfynd förklaras med att platsen låg vid en fin havsvik cirka 2 700 före Kristus.
– Det finns exempel som visar att människor har följt havslinjen. Säljakten gav kött, hudar, späck att smälta och ha till tran, det gav också värme och kunde vara en ljuskälla. Det blir spännande att se om vi hittar sälben,säger Frida Palmbo.
Frida Palmbo och Daniel Sjödahl är från Norrbottens museum, Lina Bjurgard och Johan Fort från Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna och Gunilla Lindbäck är en av hundförarna.
– Det är jättespännande att vara här igen, jag har dessutom läst arkeologi för många år sedan, säger Gunilla Lindbäck.
Arbetet pågår i två veckor, vilket innebär även hela nästa vecka.
Sedan ska fynden ska skickas in och analyseras och en bit in på nästa år väntas det finnas uppgifter som ger oss lite mer kunskap om hur livet var just här för flera tusen år sedan.