Kommunen har tidigare erbjudit "Fixaren" till äldre som behöver få en glödlampa bytt eller julpyntet framplockat och Röda Korset sin "Rödakorsvän", med uppdrag att vara den vän som kan hjälpa till att bryta isolering och ensamhet. Nu slås dessa tjänster ihop och Kalix är först med idén till en kombinationstjänst, menar projektledaren Hans Sundell.
– Att kommunen samarbetar med Röda Korset och andra föreningar är unikt, i alla fall som vi känner till, menar han.
Personen som kommer att köra runt fixarbilen för att utföra mindre ärenden och erbjuda en social stund heter Jeanette Hällefors.
– Om jag kan berika och praktiskt hjälpa till med enklare insatser, känns det som en kanonuppgift, säger hon.
Eftersom hennes kontor kommer att ligga i Nyttan, verksamheten i den nedlagda skolan i Påläng, ser hon många möjligheter till sammankomster.
– Där kan vi ha soppluncher, café, generationsöverskridande möten mellan äldre och barnen på dagiset, men också göra organiserade utflykter.
Idéerna är många, men en av hennes första utmaningar blir en uppsökande verksamhet, bland annat genom besök på olika boenden. Att mörkertalen av ensamma personer är stora vet hon av tidigare erfarenheter då hon jobbat med yngre funktionshindrade.
– Det här har alltid legat mig varmt om hjärtat.
Det är även upp till socialtjänsten eller anhöriga att larma om personers behov, praktiska så väl som sociala, menar Martin Lång, vice ordförande på Röda Korset.
– Det är bra att det synliggörs, behovet är stort, menar Martin Lång.
Han ser ett behov av fler frivilliga och efterlyser mer hjälp från till exempel idrottsföreningar som skulle kunna sanda åt äldre ute i byarna.
Som fixare kan Jeanette Hällefors vara behjälplig med småsaker som att byta gardiner, plocka fram saker ur förrådet och sanda vid entrén, men inte skotta hela gården till exempel. Som Rödakorsvän ledsaga på lasarettet, komma hem för en pratstund, läsa tidningen eller följa med på promenad till exempel.
Satsningen på kombinationstjänsten gäller även landsbygden och inte bara centralort.