Sis-hem går upp i stabsläge – så påverkas Johannisberg

Ungdomshemmen går upp i stabsläge efter alla rymningar. Samtidigt tvingas Johannisberg i Kalix – ett av landets tre med högsta säkerhetsnivå – minska på kapaciteten. "Vi har inte tillräcklig bemanning", säger Tomas Fjellvind, institutionschef.

Sis-hemmen i Sverige går upp i stabsläge efter att flera intagna har lyckats fly från hemmen i södra Sverige. "De senaste åren har vi inte haft några sådana händelser", säger Tomas Fjellvind, chef för Johannisberg i Kalix och Sävast.

Sis-hemmen i Sverige går upp i stabsläge efter att flera intagna har lyckats fly från hemmen i södra Sverige. "De senaste åren har vi inte haft några sådana händelser", säger Tomas Fjellvind, chef för Johannisberg i Kalix och Sävast.

Foto: Arkiv

Kalix2023-05-18 16:48

Rymningarna från de 21 ungdomshemmen i regi av Statens institutionsstyrelse, Sis, har varit flera den senaste tiden. Därför går myndigheten nu upp i stabsläge, med skärpta restriktioner och nya säkerhetsrutiner. 

Verksamheten inom Johannisberg – med ungdomshem i Kalix (pojkar) och Sävast (flickor) – påverkas dock inte i någon högre utsträckning. 

– Vi gör uppdaterade säkerhetsbedömningar och chefsberedskapen på kvällar och helger är förstärkt. Vi har numera en operativ arbetsledare i tjänst dygnet runt, sju dagar i veckan, i Kalix och en centralvakt, i likhet med kriminalvården, som är bemannad hela veckorna, säger Tomas Fjellvind.  

undefined
Johannisberg är landets nordligaste ungdomshem inom Statens institutionsstyrelse och finns i både Kalix (pojkar) och Sävast (flickor). Sedan i fjol är Johannisberg i Kalix ett av tre sis-hem som säkerhetsklassas på högsta nivån, nivå 1.

Johannisberg är sedan i fjol ett av tre sis-hem som säkerhetsklassas på högsta nivån, nivå 1 (övriga är Tysslinge och Klarälvsgården). Arbetet för att höja säkerheten har pågått i flera år och är snart avslutat.

– Vi förstärker perimeterskyddet, så det blir ett högre staket utanför det nuvarande fyra meter höga stängslet. 

Fjellvind uppger att rymningarna från Johannisberg har varit få de senaste två åren, sedan flera uppmärksammade draman tidigare med uppklippta hål i stängslet och misstänkta fritagningsförsök.  

– De senaste åren har vi inte haft några sådana händelser alls. 

undefined
"Även om vår verksamhet gränsar till kriminalvården slåss vi om samma personal som kommuner och vårdsektorn i övrigt. I norr finns helt enkelt inte tillräckligt med arbetskraft", säger Tomas Fjellvind, insitiutionschef.

Med anledning av våldsvågen i storstäderna söderöver har Johannisberg haft många grovt kriminellt belastade pojkar intagna i perioder.

– De är dömda för alltifrån olaga hot och narkotikabrott till grövre brott som renderar tre års fängelse eller mer. Vi är redan välrustade för den målgruppen, säger Fjellvind som dock inte vill säga huruvida vissa av pojkarna har dömts för dödsskjutningar. 

I dag finns 44 vårdplatser på ungdomshemmet i Kalix men fyra platser är stängda sedan årsskiftet.

– Vi har inte bemanning på plats. Även om vår verksamhet gränsar till kriminalvården slåss vi om samma personal som kommuner och vårdsektorn i övrigt. I norr finns helt enkelt inte tillräckligt med arbetskraft, säger Tomas Fjellvind  som för övrigt slutar som chef för Johannisberg den 16 juni – efter drygt 20 år – för att i stället bli verksamhetsområdeschef inom primärvården i östra Norrbotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!