Unga bröder med udda hobby

På somrarna letar de exklusiva fjärilar och skalbaggar. Hoppar likt små kängurur över ängarna med sina håvar och smyger sent på kvällarna med lockande ljus. För att vintertid torka och kategorisera sina fynd.
Bröderna Filip och David Morin har ett udda intresse som de gärna visar upp.

KALIX2007-08-22 06:00
Tack vare tips från från pappa har bröderna Morin, i dag elva och nio år, haft en speciell hobby under de senaste fyra åren.
De är fjärilssamlare och har utökat intresset att även innefatta skalbaggar. När de hittat några bra exemplar av varje art går de vidare på jakt efter nästa. Man får inte ta för många av samma art med hänsyn till deras fortlevnad.
- Nu har vi snart de allra vanligaste fjärilarna här uppe, säger elvaårige David Morin.

200 fjärilar i samlingen
Samlingen innehåller upp mot 200 fjärilar och är uppdelade i dagfjärilar, nattfjärilar och svärmare. Sedan har de börjat med kategorin skalbaggar och dykare.
Det som han och hans lillebror Filip funderat över är de fynd av fjärilar som normalt sätt inte ska finnas i norra Sverige. Men det är inte så lätt att alltid artbestämma fynden.
Till sin hjälp har de flertalet böcker som de använder men de har även fotograferat några kluringar och mejlat dem till entomologen Göran Palmqvist, som gärna hjälper killarna. Han anser att det är så festligt med deras intresse vid så låg ålder.
- En gång försvann en stor röd larv som var cirka två decimeter och som vi hade sparat i en burk, berättar nioårige Filip Morin. Den var bara borta och vi letade och letade för att till slut hitta den i pappas garderob där den förpuppat sig.
De båda bröderna skrattar gott vid minnet av historien.
Sverige har cirka 2.700 fjärilsarter och Norden cirka 3.000 men de som lever uppe i Norrbotten är betydligt färre.

I Linnés anda
Det som är svårast är att lära sig de latinska namnen. Men vissa är, enligt Filip, lätta då han hört och läst dem så många gånger.
Sedan första veckan i juli till den första september är brödernas samling med i en utställning i Linnés anda i Kalix bibliotek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om