"Nu har du chansen att göra skillnad. Vi har möjlighet att erbjuda Sveriges viktigaste jobb!" lyder rubriken. I en platsannons som lades ut på måndagen söker Kalix kommun nya vikarier till hemtjänsten, särskilda boenden och inom stöd och omsorg.
Du ska ha fyllt 18 år, tycka om att hjälpa människor, ha ett gott bemötande, behärska svenska språket i tal och skrift och kunna arbeta med både manliga och kvinnliga brukare och arbetskamrater.
– Vi ser att frånvaron har ökat och väntas öka ännu mer på grund av pandemin och andra sjukdomar och har behov av vikarier till både kortare och längre pass och över kortare och längre tid, säger socialchefen Anna-Lena Andersson.
HR-chefen Åsa Mohss, som ansvarar för personalfrågor i kommunen, berättar att de har ansökningen öppen hela tiden. Sedan de lade ut uppmaningen att söka i sociala medier på måndagen är det ett fåtal som kommit in med en ansökan.
– Vi tar in vikarier fortlöpande efter behov och man kan få börja när anställningsförfarandet är klart, säger Åsa Mohss.
Emma Lindbäck som arbetar inom hemtjänsten i Kalix är en av dem som märker av den ansträngda situationen.
– Grejen är att vi har ju inte mycket vikarier och om något pass är utan personal så får andra jobba övertid.
Hon tycker även att det märks i det dagliga jobbet hos brukarna.
– Vi får trycka ihop våra scheman när det inte finns personal att få ut och det blir ju tyvärr lite så att saker får strykas från schemat. Någon kan få bli utan dusch någon dag eller så. Men vi försöker så klart att lösa det i den mån det går, säger hon.
Just nu är det stor sjukfrånvaro på hennes arbetsplats i Grytnäs, både på grund av den höga smittspridningen och för att man är extra försiktig och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom.
– Jag har precis varit och testat mig igår, men det visade ingenting. Så jag är åter i arbete när jag har mitt nästa pass, men jag var hemma igår och idag.
Själv har hon ändå inte jobbat så mycket övertid men hon har kollegor som har gjort det. Emma Brännström är en av dem.
– Man har tagit på sig så mycket jobb man orkar, men man måste ju samtidigt tänka på sig själv, säger hon.
Förra veckan arbetade Emma Brännström övertid tre dagar.
– Jag fick förlänga mina dagar eller börja tidigare. Det är tufft, så man har ju en önskan att det finns någon här ute i samhället som skulle vilja komma och hjälpa till för att göra det lite lättare för oss som redan jobbar heltid.
Förutom att arbeta i hemtjänsten studerar hon dessutom till undersköterska på sin lediga tid.
Men du låter förkyld nu, är du det?
– Ja, jag är sjuk. Jag har precis varit till läkaren i dag och testat mig för covid, RS-virus och influensa. Jag har haft feber som varit återkommande och läkaren funderade på om det berodde på inre stress, så det känns ju inte så jättekul.
Hon tycker det känns jobbigt att behöva sjukanmäla sig.
– Man ska inte ha dåligt samvete för det. Alla kan ju bli sjuka i de här tiderna. Men jag får ändå dåligt samvete för jag vet vad mina kollegor blir utsatta för – att det är någon annan som jobbar övertid för att det inte finns folk.
Hon tror att även en del av brukarna märker att de är stressade.
Maud Wikström är en av de som använder hemstjänst i Kalix, men hon har inte känt av vikariebristen.
– De kommer varje morgon och ser till mig. De är glada och nöjda och de kommer den tid de har bestämt, säger hon.