Tre taxibolag i Kalix går ihop

Nu ska tre taxibolag i Kalix bli ett. Samordningsvinster och drägligare arbetstider är motiveringen.- Alla vinner på det här, säger Roger Nilsson, Kalix taxi.

GÅR IHOP. Tre taxibolag går ihop under Kalix taxi som utökar flottan och får en ny logotyp. Kenth Sandqvist, Taxi & limousineservice, Roger Nilsson, Kalix taxi och Marika Wikström, Lilla Lappträsk bygg och transport, tar hand på det.

GÅR IHOP. Tre taxibolag går ihop under Kalix taxi som utökar flottan och får en ny logotyp. Kenth Sandqvist, Taxi & limousineservice, Roger Nilsson, Kalix taxi och Marika Wikström, Lilla Lappträsk bygg och transport, tar hand på det.

Foto: Göran Lahti

Kalix2011-12-30 06:00

Taxibolagen som slår ihop sina påsar efter nyår är Kalix taxi, Taxi & limousineservice och Lilla Lappträsk bygg och transport. Totalt kommer flottan att bestå av 18 bilar som kommer att samordnas via en taxicentral i Skellefteå, som Kalix taxi anlitar sedan tidigare.

Förutom vanliga taxikörningar så kommer de att köra även flygtaxi, sjuktransporter, färdtjänst och skolskjutsar.

- Vi började diskutera ett samgående när vi träffades på en taximässa för ett halvår sedan och nu blir det verklighet, det känns mycket bra, säger Roger Nilsson, ordförande i Kalix taxi.

Bättre service
Samgåendet ger samordningsvinster och bättre service till kunderna. Största samordningsvinsten blir körningar till och från Luleå flygplats, enligt de blivande kollegorna. Men det ger inte bara ekonomisk vinst, utan även miljövinster.

Färre tomma mil
- Det är alltför många gånger som jag har mött en tom taxibil från Kalix på väg från flyget, då jag har varit på väg att hämta någon från flyget, och tvärtom. Nu kan vi samordna körningar så att det blir så lite tomma mil som möjligt, vilket också är positivt för miljön, säger Kenth Sandqvist, Taxi & limousineservice i Kalix.

Miljövinsterna togs emot positivt av Kalix kommun, som är den största kunden.

Vettigare arbetstider
En annan aspekt som främst berör de två mindre bolagen är att arbetstiderna blir humanare.

- Jag vet inte hur ofta jag har fått lämna familjen vid matbordet när jag fått körningar, men nu ska vi gå på ett schema. Min fru säger att hon vill se det först innan hon tror på det, säger Kenth Sandqvist och ler.

Marika Wikström driver Lilla Lappträsk bygg och transport tillsammans med sambon Robert Isaksson.

- Det är ofta långa dagar och man känner aldrig att man är riktigt ledig. Nu hoppas jag att det blir lite vettigare arbetstider, säger hon.

Det är alltså den 2 januari som samgåendet sker, så kunderna som ska åka till olika nyårsfiranden kan ännu ringa alla tre bolagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!