Transport i stället för ekologi

Kalix kommun ska skicka sitt komposterbara material till Luleå för omhändertagning trots att det finns ett lokalt alternativ.
? Det känns meningslöst att jobba för en ekologiskt hållbar utveckling när vi inte har kommunens politiker med oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Kalixbygdens byaråd.

Kalix2004-04-03 06:30
Det blir ingen kompostanläggning i Kalix kommun eftersom det visat sig att det inte var lönsamt, istället ska hushållsavfallet skickas till Luleå för omhändertagande enligt ett beslut av tekniska nämndens arbetsutskott. Beslutet har upprört ordförande i Kalixbygdens byaråd, Jan Nilsson som via föreningen samarbetar med kommunen i projektet Hållbara byar där han sitter med i styrgruppen.<br> ? Nu känns det som att projektet Hållbara byar är ett alibi för politikernas dåliga miljösamvete, säger han.<br>Seminarier och kurser<br>Tillsammans med Kalix naturbruksgymnasium har Kalixbygdens byaråd hållit seminarium om kretslopp och kretsloppshantering där bland andra professor Kenneth Salén vid SLU, statens lantbruksuniversitet, medverkat. De har även hållit kurser ute i byarna om kretsloppstänkande där Peder Nilsson och Lars Lundström, lärare vid Kalix naturbruksgymnasium delgett sina kunskaper i ämnet.<br> ? Byafolket måste känna en stor besvikelse när materialet nu ska föras till Luleå, säger de. Tillsammans har de tagit fram en småskalig lösning av komposthanteringen som innebär att kommunens komposterbara sopor inte behöver transporteras till Luleå utan kan hanteras på orten. Något som betyder mycket för både ekologin och ekonomin.<br>Inte hållbart<br> ? Att blanda upp material från flera orter i länet gör att man inte kan spåra varifrån det kommer från början och då är det inte ekologiskt hållbart, dessutom förlorar vi tre arbetstillfällen i kommunen, säger Peder Nilsson.<br>I hans modell sker hanteringen via sluten strängkompostering där materialet läggs in i rundbalar som sedan fylls med värme från den metangas som bildas på soptippen. Tekniken finns redan i USA och används också i Borås och Södertälje. Förslaget fanns med i anbudsgivningen när kommunen skulle fatta sitt beslut. Men svaret blev nej med motiveringen att något tillstånd för hanteringen inte skulle bli klart innan anbudstiden gick ut. Det hade dock gått att lösa genom att tillfälligt lägga kompostanläggningen på soptippen i Kalix och därmed nyttja deras tillstånd, enligt Peder Nilsson.<br>Fler transporter<br>Tekniska nämndens ordförande är Kenneth Sandberg som liksom kommunalrådet Peter Eriksson tillhör miljöpartiet. Jan Nilsson tycker det är märkligt att politiker som representerar miljöpartiet kan fatta ett beslut som innebär en ökad lastbilstrafik till Luleå och därmed ett utökat koldioxidutsläpp.<br> ? Visst är det negativt att vi bidrar till att öka lastbilstrafiken mellan Kalix och Luleå men i dagsläget finns inget annat alternativ, Peder Nilssons förslag saknade alla former av tillstånd och dessutom handlar det om en oprövad teknik, säger Kenneth Sandberg.<br>Att använda sig av soptippens tillstånd som en tillfällig lösning var inte hållbart, enligt honom, det fanns för mycket frågetecken.<br> ? I en kommunal upphandling kan man inte fatta ett sånt beslut och att tekniken används i Borås och Södertälje betyder inte att den fungerar i Kalix, säger han.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om