I söndags anordnades Nordiska Mästerskapen (NM) i agility i Skurup, Skåne. Deltog gjorde hundar och förare från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Lagguldet gick till Sverige där en av de fyra deltagarna var Tommy Fredriksson, Kalix brukshundklubb.
– Det kändes riktigt bra. Tydligen är det Sveriges första guld genom tiderna i mediumklassen, det vill säga klassen för hundar som är mellan 35 och 43 centimeter höga, säger Tommy som även är den första norrbottningen att vara med och representera Sverige i tävlingen.
Agility-NM går till så att samtliga deltagare kör två lopp där de tre bästa resultaten från varje lag räknas samman. Minst fel och snabbast tid vinner.
– Första loppet gick jättebra. Då hade vi inga fel och fick delad bästa tid med danskarna. Andra loppet fick vi fem fel, men det hade vi råd med så efter min runda stod det klart att guldet skulle gå till Sverige. Det var en häftig känsla, säger Tommy Fredriksson.
Började som kul grej
För honom startade agilitykarriären för sex år sedan. Från början var det tänkt som en kul grej, något att göra tillsammans med hundarna. De första tävlingarna blev det inga vinster direkt.
– Vi diskade oss nog nio av tio gånger, skrattar Tommy.
Men ju mer rutin och kunskap de samlade på sig, desto bättre blev resultaten. I dag nollar han sex av tio lopp och går i mål nio av tio.
Den största utmaningen med agility är enligt Tommy att banorna aldrig ser likadana ut. Hela tiden måste du som förare tänka två, tre hinder framåt, samtidigt som allt går väldigt fort.
– Både hund och förare måste vara i god fysisk form. Många före detta elitidrottare sysslar med agility. Själv har jag spelat bandy och fotboll vilket jag ofta ser som en fördel när man snabbt ska springa framåt, bakåt och åt sidorna.
"Värt det"
Tränar gör de ungefär tre dagar i veckan och från maj till september är det tävling alla helger utom tre.
– Det tar sin lilla tid, men tycker man att det är roligt så är det tveklöst värt det, säger Fredriksson.
I år hade han från början inte tänkt satsa på landslaget eftersom VM går i Sydafrika vilket skulle innebära 20 timmar i bur i samband med flygturen för hundarna. Men så i sista stund bestämde han sig för att satsa på landslaget i år trots allt.
– Det är jag glad att jag gjorde. VM får visserligen vänta, men blir jag uttagen till landslaget är målet är att kunna delta där nästa år i stället, säger Tommy Fredriksson.