Tobias, 33, gör en iskall satsning

Tobias Segerlund, 33, satsar på ett annorlunda företagande – han tillverkar och säljer is. "Jag vill sätta Kalix på kartan för det fantastiskt goda dricksvatten vi har här" säger han.

Tobias Segerlund tar fram iskuberna. "Istillverkningen är ett hantverk" säger han.

Tobias Segerlund tar fram iskuberna. "Istillverkningen är ett hantverk" säger han.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-10-25 19:00

Tobias Segerlund och hustrun Sanna Segerlund bor med barnen Carl, 7 och Sigrid, 4, i en villa strax utanför centrala Kalix.

Det är också här, än så länge, han driver det nystartade företaget Norrlands Is.

– Jag är i kontakt med livsmedelsverket för att utröna kraven för istillverkningen. Jag hoppas att jag ska kunna samarbeta med någon aktör i en livsmedelslokal som redan finns, säger han.

undefined
Tobias Segerlund tar fram iskuberna. "Istillverkningen är ett hantverk" säger han.

Tobias berättar att han har tillverkat klar is för personligt bruk i flera års tid.

– Jag är intresserad av att göra snygga drinkar. Jag har arbetat som bartender i min ungdom, det är nog där min resa med att experimentera med drinkar och den perfekta isen startade.

Klar is lär vara trendigt på barer och restauranger. 

Klar is är till skillnad från vanlig is fri från luftbubblor och orenheter, den är jättesnygg och smälter hälften så fort som vanlig is.

undefined
Iskuberna blir helt klara.

Processen med att tillverka klar is är att ha ett kärl som, kort förklarat, begränsar riktningarna som isen fryser från som exempelvis i en kylbag, och att isen får den optimala frystiden.

När så skett, tas isblocket ut och formas enligt önskemål, kuber och stänger är vanligt förekommande.

En gång per dygn kan han skörda is.

– Istillverkningen är ett hantverk. Jag använder en handsåg och putsar till isbitarna med en kökskniv.

undefined
Klar is.

Tobias berättar att han har gått starta-eget-kurs i Kalix kommuns regi.

– Kursen var väldigt givande och till stor hjälp för mig, jag kan ännu vända mig till näringslivsenheten för råd och tips. Vi fick lära oss mycket om tillstånd, bokföring och moms och vi fick lyssna till intressanta föreläsningar.

Han undersöker nu marknaden för isen.

– Jag har gett ut varuprover till två företagare i bar- och restaurangbranschen, vi får se vad det leder till.

undefined
Den klara isen är snygg i glaset.

Tobias betonar att han vill driva företaget vid sidan om det heltidsjobb han redan har.

undefined
"Jag har arbetat som bartender i min ungdom, det är nog där min resa med att experimentera med drinkar och den perfekta isen startade" säger Tobias Segerlund.

Han har jobb som systemanalytiker vid Tietoevry Fintech Sweden AB.

– Jag har inga planer på att sluta på mitt jobb, jag trivs jättebra på alla sätt och vis. Istillverkningen och försäljningen av den ser jag som en hobby som jag vill utveckla vidare. Jag vill hålla det litet, allt ska vara småskaligt och hantverk, jag tycker att det känns bra. Isen kan jag ägna mig åt på kvällarna när barnen somnat så jag missar ingen tid med dem heller.

Framtiden?

– Det är klart att man ska drömma stort, men jag har inte ännu tänkt så långt, säger Tobias Segerlund.

Tobias Segerlund.
Tobias Segerlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!