Tandtrollen under kontroll

Trots en del tandläkarvakanser så går det bra för Folktandvården i Norrbotten. Den största utmaningen väntar dock runt knuten - tandvårdsförsäkringen som förändras den 1 juli. Det säger divisionschefen, Klas Tunbrå, som förra veckan deltog vid länets ledningsgruppmöte i Kalix.

PRISADES. Gunvor Larsson och Benny Enbuske (mitten) från Folktandvården i  Älvsbyn fick ta emot pris för bästa systematiska arbetsmiljöarbete. Klas Tunbrå, Ulla Isaksson Axhammar, miljösamordnare vid folktandvården samt personalchef Carina Mattsson  gratulerade.

PRISADES. Gunvor Larsson och Benny Enbuske (mitten) från Folktandvården i Älvsbyn fick ta emot pris för bästa systematiska arbetsmiljöarbete. Klas Tunbrå, Ulla Isaksson Axhammar, miljösamordnare vid folktandvården samt personalchef Carina Mattsson gratulerade.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-09-24 01:45
Förra veckan möttes ledningsgrupperna från tandvårdsklinikerna i Norrbotten för att diskutera verksamheten, dels i en tillbakablick på 2007 men även för att se framåt mot 2008. - 2007 har varit ett bra verksamhetsår, vi har bra bemanning även om det fortfarande finns en del tandläkarvakanser, säger Klas Tunbrå. Bristen på tandläkare finns framförallt i Pajala och Överkalix men det har gått att lösa via hjälp från tandläkare i Piteå och Luleå som åker till de två orterna mellan en och två veckor per månad. Samtidigt pågår ett rekryteringsarbete för att lyckas få tandläkare som vill arbeta permanent på dessa kliniker. Att hitta nya tandläkare är inget problem i dag. Tandläkarutbildningarna är fyllda till brädden och ytterst få hoppar av vilket är en förändring från tidigare, enligt Klas Tunbrå. Färre avhopp
- Tidigare var det många som hoppade av, så är det inte nu och det beror nog på att det är lätt att få jobb i dag, säger han. Utöver de svenska tandläkarna har också Tyskland bidragit till att lösa bristen i bland annat Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare och Haparanda. Däremot ligger kliniken i Råneå under luppen just nu. - Vi ser över Råneå. Möjligen kan kliniken komma att bli ett annex till Gammelstad. Det beror på hur vi lyckas lösa bemanningen, säger Klas Tunbrå. I dag åker en tandläkare från Luleå till Råneå för att arbeta och det är ingen bra lösning, enligt Klas Tunbrå som helst vill se en bofast tandläkare på plats. - En heltid räcker bra eftersom många Råneåbor arbetar i Luleå och därmed besöker våra kliniker där. Råneå kommer att kopplas starkare till Gammelstad framöver. Även bland tandsköterskorna är rekryteringsläget gott, den stora pensionspuckeln kommer om cirka sex år men på grund av att utbildningen inte är längre än ett år är det lätt att planera inför den, enligt Klas Tunbrå. - Jag är inte orolig över tandsköterskorna, vid varje rekrytering har vi många sökande. Fler tandhygienister
Läget är detsamma bland tandhygienisterna - en grupp som ökar i antal på grund av ett förändrat arbetssätt där de har tagit över mycket av tandläkarnas arbete. - Vi har ökat antalet tandhygienister till 81 anställda i dag och vi behöver fler men vi har ett jämnt flöde från utbildningen i Umeå så det är inga problem med rekryteringen, säger Klas Tunbrå.Folktandvårdens största utmaning inför 2008 handlar om helt andra saker. Den 1 juli införs en ny tandvårdsförsäkring. - Det är oerhört mycket vi måste planera eftersom detaljerna inte är klara ännu. Jag befarar att det kommer att ställa till med många problem men jag hoppas att de handlar om interna saker mellan oss och Försäkringskassan så inte patienterna drabbas, säger Klas Tunbrå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om