T-Forden ska firas i Kalix

För 100 år sedan tillverkades den första T-Forden - folkets egen bil. Och det kommer att firas över hela världen den sista veckan i juli. I Kalix väntar ett firande som ska bli större än Kalixdagen, lovar projektkoordinator Carl-Otto Gählman.  -  Vi hoppas på hundratalet medverkande T-Fordar från Sverige, Norge och Finland i vårt veteranbilsrally, säger han.

JUBILERAR. Jan-Erik Larssons T-ford har 82 år på nacken och kommer att delta i sommarens rally. Passagerare är Kjell Jägerving och Carl-Otto Gählman.

JUBILERAR. Jan-Erik Larssons T-ford har 82 år på nacken och kommer att delta i sommarens rally. Passagerare är Kjell Jägerving och Carl-Otto Gählman.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-03-31 06:00
I september 1908 såg den första T-Forden dagens ljus i USA. En bil som riktades till den vanlige arbetaren i USA och snabbt vann mark - mellan 1922 och 1924 kom en ny T-Ford ut från fabriken var 26:e sekund. Nu ska 100-åringen firas världen över - i Kalix står Grytnäs herrgård och föreningen Kalix motorveteraner som kommer att bildas nästa vecka som huvudarrangörer. Tillsammans med samverkanspartners som bland annat Kalix kommun, lokala föreningar och företagare, Svenska T-Fordklubben och Norrlands motorhistoriker lovar de ett arrangemang för hela familjen. Utöver ett veteranbilsrally där Carl-Otto Gählman räknar med deltagande från hundratalet T-Fordar från Sverige, Norge och Finland kommer besökarna att få ta del av föredrag och underhållning av olika slag. Stort
-  Vår tanke är att det ska pågå aktiviteter i hela samhället. Det här ska bli större än Kalixdagen, säger Carl -Otto Gählman. Fortfarande återstår mycket innan alla bitarna faller på plats. Just nu förs en diskussion med Ford motor company om andra bilar än Fordar får delta i rallyt. I veckan hoppas Carl-Otto Gählman att förhandlingarna med alla lokala samarbetspartner också blir klara. Syftet med arrangemanget är att ge en positiv bild av T-Forden och att skapa ett intresse bland fler ungdomar. I dag finns cirka 40 medlemmar från Kalix med i Norrlands motorhistoriker - förhoppningen är att de ska bli ännu fler inte minst när den lokala föreningen Kalix motorveteraner bildas. -  Intresset för veteranbilar stiger i hela landet, det här är ett sätt att locka ännu fler. Vår ambition är att bilda en ungdomssektion i Kalix motorveteraner, säger Carl-Otto Gählman. Den 26 juli inleds firandet som pågår i två dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om