Syskonen som investerar i storjordbruk

För ett år sedan sattes spaden i jorden för en ny ladugård vid Björkfors herrgård, öster om Kalix. Med plats för 207 mjölkkor blir det ett av de större jordbruken i länet. Ägare är tre syskon som tagit över efter föräldrarna, Sten och Ulla Karlsson.

NYTT. Susanne Munther har bytt bransch från barnomsorgen till jordbruk. Här tillsammans med sambon Roger Karlsson och dottern Ida, 18 månader.

NYTT. Susanne Munther har bytt bransch från barnomsorgen till jordbruk. Här tillsammans med sambon Roger Karlsson och dottern Ida, 18 månader.

Foto:

KALIX2008-11-17 06:00
2.500 kvadratmeter yta och en investeringskostnad på cirka tolv miljoner kronor ska ge vinst i form av ett mer rationellt jordbruk samt jobb var tredje helg för syskonen, Roger, Malin och Karin Karlsson. Att vara tre som delar på jobbet gör också verksamheten mindre sårbar om någon till exempel skulle bli sjuk. Livet som bonde har syskonen fått i nappen och det ser med förväntan fram emot våren då korna ska flyttas över till den nya ladugården. Jubileum
I somras firade Roger Karlsson sin 40-årsdag - lika länge har hans föräldrar varit bönder i Björkfors. Sedan två år tillbaka är det dock barnen som håller i ruljansen med bistånd från föräldrarna när så behövs. Den befintliga ladugården är tungarbetad. Att bygga nytt var därför en förutsättning för att kunna fortsätta med verksamheten. I en andra etapp kommer den äldre byggnaden att byggas om för ungdjuren. Verksamheten ska ske via kall lösdrift och med mjölkning i grop - några robotar är inte aktuella. Kostnaden var till stor del avgörande för detta. En robot klarar maximalt 65 djur - i ett första skede kommer ladugården i Björkfors att ha 190 mjölkkor. -  Robot är en dyr investering därför valde vi mjölkgrop. Där kan också antalet kor som mjölkas utökas om man vill, säger Roger Karlsson. Ekologiskt
Målet för mjölkproduktionen är två miljoner kilo per år. I framtiden kan ladugården även bli stommen för ekologisk produktion. Efterfrågan på ekologisk mjölk är stor vilket ger bättre betalt. Problemet är att åkerarealen ännu är för liten. Det krävs minst ytterligare 100 hektar. Just nu jobbar man med att nyodla 15 hektar, tanken är att det ska bli mer när tiden medger det. I dagsläget ligger fokus på byggnationerna. Om tre veckor kommer taket på plats och i slutet av mars ska allt stå klart. -  Ekologiskt är en framtidsgrej men inte nu, säger Roger Karlsson. I tider då många väljer att lägga ned väljer syskonen Karlsson att satsa. Känner ni er inte oroliga? -  Människor kommer att behöva mat även i framtiden - inte slutar de att äta, säger Roger Karlsson. Tillsammans med sambon Susanne Munther har han dottern Ida 18 månader och i samma tid som den nya ladugården står klar väntas baby nummer två. Framtidstron råder vid Björkfors herrgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om