I vintras frågade Finland om Sverige vill medverka i arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen av Outokumpus planerade nya smältverk, svaret är:
– Vi ser ett behov av att Sverige fortsatt medverkar, meddelar Jenny Håkansson, Naturvårdsverket i svaret.
Naturvårdsverket framhåller att de ser positivt på en ”mer cirkulär ekonomi”. De efterlyser ”bättre underlag gällande utsläpp” av bland annat dioxiner I-TEQ, WHO/TEQ, dioxinliknande PCB:er, PCDD/F och kadmium. De lyfter också frågan om ”möjlig teknik och kostnad för att begränsa luftutsläpp av dioxiner, kadmium, kvicksilver och bly” och de skriver att det finns ”bristande underlag gällande utsläpp”.
Naturvårdsverket skriver att de ”noterar att utsläpp av flera metaller till luft utgör stora mängder”.
Outokumpu beräknar att exempelvis utsläppet av kvicksilver enbart från det nya smältverket blir 30 kilo per år. Naturvårdsverket konstaterar att det är tio kilo mer än Sveriges största utsläppskälla. Det totala utsläppet från Outokumpu är inte inräknat.
Outokumpu beräknar att det nya smältverket kommer att släppa ut 60 kilo bly per år, vilket Naturvårdsverket konstaterar att är högt med ”svenska mått mätt”.
Flera instanser har yttrat sig till Naturvårdsverket.
– Vi fick svar från åtta myndigheter och organisationer varav fyra valde att yttra sig, säger Richard Kristoffersson.
Naturskyddsföreningen i Norrbotten kräver generellt minskade utsläpp.
”Vi i Naturskyddsföreningen har följt Outokumpus förehavanden i Röyttä under en längre tid. Detta på grund av industrins utsläpp av miljöfarliga gifter. Däribland kvicksilver, kadmium, sexvärt krom, cyanväte och osmiumtetroxid”. De är också kritiska till att Outokumpu ”överskrider hela det svenska utsläppet av kvicksilver”.
Länsstyrelsen i Norrbotten skriver att det är av yttersta vikt att myndigheten även fortsättningsvis får yttra sig. De vill se en modellering av utsläpp, hur det påverkar Norrbotten och Haparanda vad gäller PM2,5, PM10, tungmetaller och utsläpp i luft och vatten. De önskar också en redogörelse för risken med legionella i kyltornen ”särskilt då legionella kan spridas kilometervis genom utsläppsplymer från kyltorn”.
– Vi har med detta också meddelat de finska myndigheterna att Sverige önskar fortsatt deltagande i processen och ta del av kommande miljökonsekvensbeskrivningen, säger Richard Kristoffersson.