Strömhopp bland chefer

Kalix kommun står inför en stor rekrytering av förvaltningschefer till hösten. ­Sökes gör ny kanslichef, kommunchef, informationschef och tekniskchef. Dessutom är tjänsten som skolchef fortfarande vakant efter Peter Nordmarks avhopp under våren.
- Det är bara bra med nytt blod och ganska ­naturligt att vi valt att sluta före ­nästa mandatperiod, f­örklarar kommunchefen Elisabeth Särenfors.

KALIX2006-06-29 06:00
Samtliga personer som avgår till hösten gör det av individuella orsaker, enligt informations­chefen Eivor Bryngelsson är det en slump att så många slutar samtidigt.
Bryngelsson blev erbjuden att arbeta med länsstyrelsens program Attraktiv region och ser det som en utmaning att hitta nya vägar att marknadsföra länet. Bryngelsson har suttit på sin post i åtta år och anser att nya förmågor behövs för att inte arbetet ska bli för statiskt.

Oviss framtid
Kommunchefen Elisabeth Särenfors hade som plan att stanna i Kalix i max fem år, det blev nästan nio. I december går hennes förordande ut men hon kommer eventuellt att sluta tidigare. Vad som blir hennes nya uppdrag vet hon inte än.
- Det är mycket folk som ringer men det enda jag vet är att jag vill bo i Mellansverige närmare min familj, förklarar Särenfors.
Hennes sambo, tekniske chefen Kent Gullberg, lämnar Kalix kommun efter 30 år som anställd och börjar sitt jobb som teknisk chef i Östhammar i september.
Kanslichef Ingegerd Sandlund, har efter 41 år inom kommunen valt att ta förtidspension.
- Jag har haft världens bästa jobb men längtar efter att styra min egen tid.

Söker visionärer
Sandlund har varit kanslichef i tio år och glatt sig åt den tekniska utvecklingen. Hennes dröm är en kommun som drivs via datorn, där alla blanketter skickas digitalt.
- När det fungerar kan vi korta samtliga handläggningstider och minimera risken för att papper blir liggande hos fel personer, säger hon.
Kommunalrådet Kenneth Sandberg (mp) ser höstens rekryteringar som något positivt och spännande.
- Eftersom Kalix ligger mitt i ett expansivt län finns alla möjligheter att hitta välutbildad per­sonal. Det vi söker är framför allt visionärer, säger han och medger att det är en förlust att Sandlunds och Gullbergs kunskaper för­svin­­ner.
Trots det anser kommunal­rådet att rekryteringen blir både stimulerande och spännande.
- Det känns bra, säger Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om