– Det är tänkt att boende i Morjärvsbygden ska komma och tycka till och lämna förslag om vilket slags Morjärv de vill ha i framtiden, berättar Agneta Krohn Strömshed, en av deltagarna i projektet.
52 personer har hittills anmält sig till en halvdag i Folkets hus då de kommer att jobba med något som de kallar "Open space" – öppet forum. Även kommunalrådet Susanne Andersson och utbildningsnämndens ordförande Viktoria Wikström närvarar.
– Det motsvarar 25 procent av befolkningen så det är ganska bra, säger Lars Bergström som är ordförande i Morjärvsbyarnas utvecklingsförening som arrangerar dagen.
Han är även ordförande i Hela Sverige ska leva. När han fick höra att Jämställdhetsmyndigheten sökte efter orter som var intresserade av att jobba med frågor om jämställdhet och lokaldemokrati, tipsade han om Morjärv. Myndigheten ersätter föreningarna i projektet med 50 000 kronor per år i tre år för det arbete de bidrar med i projektet, detta kan bygden använda för att utvecklas.
I projektet ingår att intervjua människor som bor i de utvalda orterna om vad de själva tycker de är duktiga på och vad de skulle kunna hjälpa till med för att utveckla bygden. 600 intervjuer är hittills genomförda på samtliga deltagande orter i landet.
Utifrån de idéer och förslag som kommer upp ska de bilda arbetsgrupper för att förverkliga dem.
– Vi räknar med att vi efter mötet ska ha fem, sex riktigt bra idéer att jobba vidare med.
Efter det öppna forumet blir det middag och sedan avslutas kvällen med en pub med dryck och umgänge, berättar Lars Bergström.
– Det är ju alltid så att det mesta snacket inte blir under själva processen när man håller på att ta fram idéerna, utan det blir när folk får sitta ner och diskutera sinsemellan och de idéerna kommer vi också att ta vara på.
Eleonor Björnfot representerar Jämställdhetsmyndigheten under dagen. Hon ska berätta om det treåriga projektet som är ett regeringsuppdrag för att undersöka förutsättningar för att öka delaktighet och deltagande i den lokala demokratin. Hon ska också finnas som ett stöd till projektgruppen i Morjärv.
– Regeringsuppdraget handlar om att undersöka vilka faktorer som är förutsättningen för ökad delaktighet och deltagande bland kvinnor, män, flickor och pojkar i lokalsamhällen och den lokala demokratin, säger hon.