Stort behov av fler kontaktpersoner

Flera Norrbottenskommuner behöver fler som tar på sig uppdrag som kontaktpersoner. Särskilt svårt är det att rekrytera yngre män till uppdragen.

Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Kalix2016-02-12 14:30

Många av de personer som har rätt till en kontaktperson enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) vill gärna ha någon i samma ålder. Men vissa grupper är mer svårrekryterade än andra.

– Att få tag i killar mellan 20 och 35 är det svåraste, berättar Lena Löfgren, enhetschef inom stöd och omsorg i Kalix kommun.

Att vara kontaktperson innebär att man umgås med brukaren några gånger i månaden och uppdraget kan se väldigt olika ut beroende på vilka behov personen som man hjälper har.

– Vi har ett ständigt behov av nya personer. Oftast är det personer som jobbar inom socialförvaltningen och har koll på vad uppdraget innebär, som tar på sig uppdragen, säger Lena Löfgren.

Det är de kommunala biståndshandläggarna som beslutar om hur ofta kontaktpersonen och brukaren ska ses. Kontaktpersonen får ersättning för de omkostnader som uppstår vid uppdraget. Personer i alla åldrar behövs berättar Lena Löfgren.

– Du blir väldigt viktig, för den här personen. Det kan hända att du är den enda som har kontakt med den människa du blir kontaktperson åt, säger Lena Löfgren.

Maria Andreasson, handläggare på socialförvaltningen i Luleå berättar att de har ett högt tryck på behovet av kontaktpersoner just nu.

– Ofta är det fall där kontaktpersonen behöver ha speciella kunskaper, som teckenspråk eller kurdiska där brukaren får vänta lite längre på att få en person tilldelad.

Hon tycker också att åldersgruppen 20-35 är svårrekryterad.

– Både män och kvinnor i den åldern är svåra att få tag i. Jag tror att det handlar om att det är personer som är mitt uppe i livet och inte har tid för ett sånt här uppdrag, säger Maria Andreasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om