Stor smörbrist i Norrbotten

I snart fyra veckor har Coop i Morjärv stått utan smör.
-  Det här drabbar vår restaurangverksamhet, säger Lars Bergström, projektledare för Morjärvs framtid ekonomisk förening.

PROBLEM. Lars Bergström hoppas att Norrmejerier födelar sina smörleveranser rättvist ut till butikerna så även landsbygden får sin mängd.

PROBLEM. Lars Bergström hoppas att Norrmejerier födelar sina smörleveranser rättvist ut till butikerna så även landsbygden får sin mängd.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-09-23 06:00

Smörhyllan på butiken i Morjärv gapar tom. Och så har det sett ut i snart en månad. Bristen på smör är inte unik för Morjärv - hela länet är drabbat.

På Coop forum i Kalix har också hyllorna stått tomma av och till.

-  Just nu finns det inne en del men vårt sortiment är inte fullt, säger Lena Isacson, mejeriansvarig.

Omöjligt få tag på smör
Lars Bergström är bekymrad. I byn driver Morjärvs framtid en restaurang samt tillagning av mat till hemtjänsten i Töre och Morjärv, förskolan i Morjärv, Hemgården i Töre och till Pålänge fria förskola.

Deras mål är att laga all mat utan extra tillsatser, därmed är det smör i stället för margarin som gäller.

Normalt köper verksamheten in sju kilo smör per vecka - de senaste veckorna har det varit omöjligt att få tag på via den egna butiken.

-  Vi har fått åka runt för att få tag på smör och också tvingats att köpa laktosfritt smör som är mycket dyrare, säger Lars Bergström.

Smörbristen innebär också att bybor åker in till Kalix för att handla vilket i slutänden drabbar byns butik, enligt Lars Bergström.

-  För oss är det viktigt att det finns smör här hemma. Jag hoppas att Norrmejerier fördelar det smör de får fram så alla butiker får ta del av kakan, säger han.

Orsaken till smörbristen är brist på mjölk samtidigt som mjölken också innehåller naturligt mindre fett den här tiden på året. Dessutom har efterfrågan från konsumenterna på fettrikare produkter ökat betydligt, enligt Kristina Stiernspetz, informationsansvarig vid Norrmejerier.

-  Vi och många andra mejerier har haft brist på fett sedan slutet på augusti. Därför tvingades vi att välja bort smörprodukter till förmån för andra basprodukter, säger hon.

Lösning på gång
Men nu ser situationen ut att ljusna.

-  Vi har fått in nya mjölkleverantörer från Ångermanland. Enligt våra prognoser kommer vi att hitta balansen igen i oktober månad, säger Kristina Stiernspetz.

Avseende smörleveranserna ut till butik handlar allt om när butikerna lagt in sin beställningsorder.

-  Vi gör inga prioriteringar. Är smöret slut när man lägger in ordern så får man inget, finns det smör så levererar vi det, säger Kristina Stiernspetz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om