Stjärnsstatus på årets löjromsfestival

Två dagar med tre stjärnkockar, massor av löja och givetvis löjrom. I helgen uppmärksammas havets guld ordentligt i romriket Kalix som kommunen också kallar sig. Syftet är att fira en unik produkt och skapa stolthet hos Kalixborna för densamma, enligt Linda Frohm i arrangörsstaben.

VARSÅGOD. Under helgen bjuder stjärnkockarna Stefan Eriksson, Tommy Myllymäki och Karl Ljung på lokala läckerheter från Kalix - i Kalix. 
Foto.Britt-Louise Spets

VARSÅGOD. Under helgen bjuder stjärnkockarna Stefan Eriksson, Tommy Myllymäki och Karl Ljung på lokala läckerheter från Kalix - i Kalix. Foto.Britt-Louise Spets

Foto:

KALIX2008-10-18 10:21
Årets löjromsfestival som inleddes på fredagen är den andra i ordningen och nu slår man på stora trumman. Tre kockar som alla förärats titeln Årets kock fanns på plats i varsin restaurang för att sätta ihop en trerätters meny tillsammans med de lokala kockarna. För att ge en extra känsla för produkten som innefattar såväl löjan som den attraktiva rommen har de tre kockarna, Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, Stefan Eriksson, 2005 och Karl Ljung, 1999 varit med ute på Storöfjärden och följt trålfisket från början till slutprodukt. Ett initiativ som nådde sitt syfte. -  När man serverar en gäst är det viktigt att kunna ge information om maten. Historien från min upplevelse kommer att försätta gästerna i trance, säger Stefan Eriksson. Men det handlar inte enbart om att ge gästerna en extra upplevelse - kockens syn på råvaran ges också en annan dimension. -  När man är med i hantverket får man en annan respekt för råvaran. Nu kommer jag att föra vidare kunskaperna till mina kollegor - Kalix löjrom är en lyxprodukt, säger Tommy Myllymäki. För Kalixborna är löjan lika uppskattad som rommen - årets kockar håller med. För dem är siklöjan en ny upplevelse som tilltalar. -  Vilken fisk - jag förstår att den ger så fin rom, att få servera löja känns härligt, säger Stefan Eriksson. Utöver kulinariska menyer kommer Kalixborna att erbjudas fisk- (löj)damm för de minsta och smakprov av snittar, dragkamp mellan bandykämpar och dans på Folkets hus på lördagen där Ulf Elving bidrar med kåserier kring löjrommen. Siklöjan är fortfarande en okänd matfisk utanför länets gränser. Det vill de tre kockarna se ändring på. -  Jag vill att det ska börja rassla i fiskdiskarna - siklöjan ska presenteras överallt. Den måste användas till annat än minkfoder, säger Stefan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om