Stjärnorna blev lärare för en dag

Satsa på engelskan, matten och fysisk träning. Det var några av råden som gymnasieeleverna fick när deras idoler motorsportstjärnorna Niklas Granström, Johan Johansson och Fredrik Tiger var lärare för en dag.

Före detta världselit Motorcrossförraren Niklas Granström förklarade vikten av fysiskträning för att kunna tävla påm elitnivå.

Före detta världselit Motorcrossförraren Niklas Granström förklarade vikten av fysiskträning för att kunna tävla påm elitnivå.

Foto: Greta Sköld

KALIX2007-09-03 01:45
Samtliga 26 elever som studerar på fordonsprogrammets tre årskurser fick under veckan besök av några av Kalix främsta motorsportstjärnor. Temat för dagen var att elitidrottarna skulle förklara vikten av fysisk träning även inom motorsport. Men det blev mycket mer nyttig information även utöver det. Den numera pensionerade motocrossföraren Niklas Granström gav ett slående exempel,Som en elithockeyspelare
- När jag satsade på heltid tränade jag styrka och kondition 60 procent av min tid och körde endast 40. Testerna jag genomförde på Bosön visade att jag låg i samma nivå som en landslagsspelare i hockey. Med det exemplet vill Granström understryka att en satsning inom motorsporten inte skiljer sig från andra elitidrottare. Det gäller att träna mycket för att orka. Även renodlade mekaniker måste hålla sig i form för att orka många timmar i framåtlutad ställning. Rallycrosstjärnan Fredrik Tiger har själv fått erfara vad som kan hända.- Jag pajade ryggen när jag körde i velodromen på Hamptjärnsbanan under ett lopp för två år sedan, och har sedan dess tränat bättre och går regelbundet till kiropraktorn Mikael Sandberg, förklarar Tiger. Men det var inte bara den fysiska träningen som experterna ville förmedla till eleverna.Genuint intresserade
- Utan goda kunskaper i både matte och engelska tar man sig ingenstans som mekaniker i dag, för jobb finns det alltid för den som är duktig och vill resa jorden runt, berättade Niklas Granström. De ordinarie gymnasielärarna Erik Utter och Peter Persson var mycket nöjda med temadagen. Andemeningen var att eleverna skulle få en helhetsbild och motivation att satsa på sina studier och att inte strunta i sin fysik. - Vi fick in många ämnen i den här dagen och det är tacksamt eftersom pojkarna är genuint intresserade av ämnet, säger Peter Persson. Elevernas ögon lyste när de under termiddagen blev uppdelade i tre grupper och fick ta en närmare titt på Johan Johanssons tävlingsskoter, Niklas Granströms tävlingshoj och Fredrik Tigers blivande rallycrossbil. Budskapet till ungdomarna var: engagera dig i skolan, följ din dröm, ingenting är omöjligt, vill du tävla inom någon form av motorsport på elitnivå kräver det mycket utöver ett motorintresse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om