Camilla Frohm är artist, dels barpianist till stor del i Stockholm och i Skåne, dels med den egna showen Stad i ljus.
– Nästa år ska jag och mina bästa vänner Madeleine Printz och Julie Sax jobba tillsammans i gruppen Black Vanilla. Vi är alla trötta på att resa själva, vi älskar att vara med varandra och kanske kan vi alla få en nytändning tillsammans, säger hon som tillägger att barpianist ska hon ändå fortsätta vara.
– Dansbanden och barpianisterna, de är musikbranschens arbetarklass, men jag älskar det. Varje kväll är unik, varje kväll utmanar, gästerna önskar ju låtarna. Jag får höra livsöden och spela människors viktigaste låtar. Jag känner att jag kommer nära människor.
Förberedelserna inför varje års Stad i ljus pågår drygt halva året och snart drar årets show, sju föreställningar med julbord, i gång.
Camilla Frohm berättar att det är ett omfattande arbete med arrangemanget som lär kosta drygt 1,6 miljoner kronor att dra runt.
Största enskilda posterna uppges vara personalkostnader (400 000 kronor), råvarukostnader (470 000 kronor), gager till artisterna (300 000) och lokalhyran (76 000) exklusive städ.
– Det är med sorg jag kommit fram till att det är sista året jag gör detta, för jag älskar att kunna ge Kalixborna den här showen, säger hon som fortsätter:
– Kalixborna måste börja ta del av det nöjesliv som finns här. Besökarna är för få och det gör att arrangemanget Stad i ljus innebär för stora ekonomiska risker för mig. Vi Kalixbor är generellt bra på att handla lokalt, vi förstår att det är viktigt för att få ha kvar butikerna. Nu är det dags att vi ser på nöjen och andra tjänster på samma sätt. Vi måste gemensamt ta oss upp ur soffan och gå på de arrangemang som erbjuds i Kalix, annars har vi snart inget utbud kvar och det får också andra konsekvenser. Andra företag, taxi, kockar, ordningsvakter och ungdomar med extrajobb i nöjesbranschen drabbas också. Det är heller inte "bara" bra skola och sjukvård som gör att människor väljer att stanna kvar i eller flytta till ett samhälle, kultur och nöje är också jätteviktigt.
Hur är ekonomin kring Stad i ljus?
– I vanliga fall har vi nått "break even" efter tredje helgen, men förra året räddades det ekonomiska resultatet av efterfesterna.
Många människor har fått det svårare ekonomiskt, kan det göra att mångas nöjeskonton krymper?
– Absolut, och förhoppningsvis vänder det till det bättre snart. Vi hade bra med gäster innan pandemin och lågkonjunkturen och jag är tacksam över alla sammanlagt cirka 16 000 gäster som sett showen genom åren.
Hon säger att samarbetet med Karl-Göran Lindbäck, chef vid kultur-och fritidsförvaltningen Kalix kommun, är trögt.
– Jag har efterlyst mängdrabatt eftersom jag hyr sju kvällar i Folkets hus för showen, och jag har fått en rabatt på cirka 700 kronor per hyresdag samt att en sminkloge ingår. Vi betalar 76 000 kronor i hyra för lokalen och den lilla rabatten vi får gör ingen skillnad, säger Camilla Frohm som lär ha fått svaret att skattebetalarna inte kan subventionera arrangemanget.
– Jag har aldrig sökt om pengar, jag har bett om mängdrabatt på lokalhyran för en lokal som annars skulle stå tom. Jag var i ett möte med kommunföreträdare och då bestämdes att vi ska samarbeta. Det är synd att det samarbetet aldrig blev verklighet.