Sorg och glädje på barnsjukhuset
Regerande fröken Sverige Lina Hahne från Kalix, tar läkarexamen om två veckor. I höstas gjorde hon praktik på ett barnsjukhus i Saigon, Vietnamn. - Det var det bästa med hela utbildningen, hela resan var väldigt stärkande för mig, säger hon.
TACKSAMHET. Hemma i Kalix ser Lina Hahne tillbaka på tiden i Saigon med tacksamhet.
Foto: Anneth Eriksson
Saigon har fem miljoner invånare och på ett av stadens barnsjukhus praktiserade Lina Hahne på olika avdelningar, bland annat på infektionsavdelningen, förlossningsenheten och neonatalavdelningen, där för tidigt födda barn vårdas. - Det är mycket värre att se sjuka barn än vuxna ... livet har ju just börjat för barnen. Under drygt fem veckor arbetade hon bland annat med barn som var uttorkade på grund av diarré och även med barn som drabbats av denguefeber som sprids till människor via myggor. - Det var en epidemi just då och de som hade febern var mycket utmattade och trötta. 40 förlossningar
160 barn föddes varje dag på barnsjukhuset och Lina Hahne hann vara med om att se när 40 av dessa kom till världen. Barnmorskorna hon samarbetade med kunde ingen engelska, så det var kroppsspråk som gällde. - Det var roligt att få jobba med kvinnor och även om vi inte alltid förstod varandra så gick det bra. Vid en förlossning började en av dem peka på mig och då menade hon att jag skulle komma fram. Jag fick förlösa ett barn på egen hand och klippa navelsträngen. Det var en mycket speciell känsla ... Glädje och sorg
Hon fick uppleva mycket glädje och liv, men också sorg och död på förlossningsavdelningen. - Ett barn föddes väldigt mycket för tidigt med en missbildning och jag höll honom när han tog sitt första och sista andetag. Där sätter man igång förlossningarna om man ser medfödda missbildningar på barnet, då de inte har samma förutsättningar att operera sådant som vi klarar i Sverige.
Lina Hahne summerar erfarenheter från barnsjukhuset:
Nyfödda flickor kläddes i rosa sparkdräkter och pojkar i ljusblåa.
De större barnen hade på sig privata kläder, inga speciella sjukhuskläder fanns. Personalen bar privata skräddarsydda dräkter som arbetskläder. När barnet är fött tvättas det och kläs innan föräldrarna får hålla det. De flesta kvinnor måste sys efter förlossningen då man oftast klipper för att underlätta för kvinnan. Medan mamman sys ligger barnet på en varm dyna och väntar - det brukar ta upp till två timmar innan mor och barn får träffas första gången. Hela familjerna bodde med sina barn på sjukhuset och de sov och åt på golvet i salarna. På grund av stor platsbrist var det vanligt att tre sjuka barn delade på en säng. På neonatalavdelningen fanns resurser att klara av barn som vägde från 800 gram och uppåt.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!