"Som nybliven hundägare kan man behöva stöd"

Den populära valpkursen i Kalix lockar nyblivna hundägare som vill träna sina valpar tillsammans med andra. Det är en av många aktiviteter i den mycket aktiva kennelklubbens regi.

Det är valpkurs hos Kalix kennelklubb. Ett trevligt sätt att träna sina hundar ihop med andra och socialisera dem, tycker deltagarna.

Det är valpkurs hos Kalix kennelklubb. Ett trevligt sätt att träna sina hundar ihop med andra och socialisera dem, tycker deltagarna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-06-01 19:31

Det är måndag kväll och Kalix kennelklubb håller valpkurs i den rymliga hundhallen i Djuptjärn. Här finns gott om både hundar och aktiva medlemmar. Kursledare är Kerstin Nordqvist, ordförande och instruktör, i Kalix kennelklubb. Hennes viktigaste uppgift är att lära mattarna och hussarna att bygga en bra kontakt med sin hund. Från första till sista kurstillfället hinner det hända mycket.

Hon tycker det är roligt att se hur träningen går framåt och att hundägarna blir nöjda och glada och känner att de har fina hundar.

– Många människor har hund och mår bra av det men det blir inte alltid som man tänkt. Tillvaron med hund kan också bli problematisk och som nybliven hundägare kan man behöva hjälp och stöd att komma vidare.

Hon vill få hundägarna att förstå hur man på ett bra och positivt sätt, utan straff och hårda tag, får en glad och lydig hund i vardagen.

– Att träna på rätt sätt, med positiva metoder, är något som både människan och hunden mår bra av. Sedan är det så klart extra roligt om någon vill träna vidare och kanske tävla.

En stund före klockan halv sju börjar deltagarna anlända och Kerstin Nordqvists lugna och vänliga saluki Cilla får sällskap av ett gäng ivriga valpar. Kravet för att gå kursen är att de ska ha fått sitt tremånadersvaccin, berättar hon.

Kristina Henriksson med hunden Mezzi, en petit brabancon, är en av de första på plats.

– Jag tycker det är jätteviktigt att han får vardagslydnaden och träffa andra hundar. Jag ska ju ställa ut och vill att han ska lära sig, säger hon.

Trots att Kristina Henriksson har lång erfarenhet av hund tycker hon det är mycket roligare att träna ihop med andra.

– Och Kerstin är toppen, säger hon om kursledaren.

Anna Sjöberg har kommit med sin lagotto romagnolo Otis.

– Jag går här för att jobba med och socialisera honom, säger hon.

Valparna skäller så att det är svårt att prata till en början, men när lektionen drar i gång blir de fullt sysselsatta och fokuserade och i hallen hörs därefter bara Kerstin Nordqvists instruktioner och hundägarnas uppmuntrande tillrop.

– Glöm inte att berömma, säger hon.

Kalix kennelklubb med 220 medlemmar har ett så fullspäckat program att tiderna i hallen knappt räcker till. Återkommande aktiviteter, förutom valpkursen, är kurser i nosework och rallylydnad. Klubben ordnar särskilda hundträffar för barn, allmän lydnadskurs, hunduppfödarutbildning, ring- och socialträning, föreläsningar, medlemsmöten och många olika tävlingar och utställningar varje år.

Kalix kommun har 16 000 invånare och 3 139 hundar har Kerstin Nordqvist tagit reda på.

– Var femte invånare har hund i Kalix, konstaterar hon, att jämföra med Luleå där var åttonde invånare har hund och Gävle där var tolfte invånare har hund.

Många har hund för att jaga med. Kerstin Nordqvist har haft jämthundar, fågelhundar och de flesta varianter av stövare på kurs.

– Jägare brukar ha väldigt god hundkunskap och numer är det också vanligare att de deltar på valpkurser och ring- och socialträningar som tillskott till den rena jaktträningen.

Kerstin Nordqvist har sysslat med hundar i hela sitt liv och började som ordförande i Kalix kennelklubb 2012, bara något år efter att den bildades.

– Efter mycket övertalning lovade jag att sitta ett år men har blivit kvar, säger hon och ler.

På den tiden höll klubben mest på med hundutställningar, men sedan dess har styrelsen breddat utbudet på aktiviteter.

De uppmuntrar alla i klubben som vill att utbilda sig till tävlingsfunktionärer eller kursledare. Hon har själv utbildat sig till hundinstruktör på Royal Dog Education i Göteborg.

Hon tycker det är roligt, men visst är det utmanande också.

– Alla är på olika nivå och många har aldrig haft hund tidigare. Men då är det ju också extra viktigt att de går kurs.

Sin första hund skaffade Kerstin Nordqvist när hon var 11 år. Nu har hon hunnit fylla 68. Efter ett yrkesliv som sjuksköterska inom intensivvården och narkos är hon i dag pensionär. En favoritras genom åren har varit långhårig collie, men nu är Kerstin Nordqvist inne på sin tredje saluki. Hon har Cillas mormor hemma också. Det var i samband med att hon blev tvungen att låta avliva en gammal collie och en skadad collie samtidigt som hon ”råkade” byta ras.

– Att ta bort två hundar samtidigt var bland det värsta jag varit med om, säger hon.

En kompis som var uppfödare ville låna ut en foderhund som tröst – en saluki. Tiken skulle ha valpar och då blev det att Kerstin Nordqvist tog en av dem till sin.

– Jag tycker de är vackra. De gillar att springa i skogen men är svåra, men inte omöjliga, att dressera.

Under våren utbildar sig Kerstin Nordqvist även till kursledare i lydnad och då lånar hon en tysk schäferhund som passar bättre.

Kalix kennelklubb är en väldigt aktiv klubb, berättar Kerstin Nordqvist, och sträcker fram en imponerande papperslunta med de senaste årens verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner. Fram till 2014 höll klubben till i en källare. När de inte fick vara kvar där längre tog styrelsen kontakt med en privatperson som lät dem hyra den nuvarande hallen. Styrelsen har själv inrett den efter klubbens behov.

De arrangerar minst fyra utställningar per år.

– Det är inofficiella hundutställningar så resultaten registreras inte. Men vi får alltid fullt direkt när anmälan öppnar och vi har bra och kända domare som gärna kommer hit ända från Skåne och Stockholm för att döma. De tycker väl att det är trevligt hos oss i Kalix.

De ordnar också fyra till fem tävlingar varje år. Engagemanget är stort, många medlemmar hjälper gärna till ideellt med allt från städning av hallen till fikaförsäljning samt med att vara funktionär vid olika arrangemang.

– Vi har en fin gemenskap, vi är glada över hallen, har en bra styrelse och god ekonomi, säger hon.

Åsa Nordström med hunden Kakan, en golden retriever, berättar att hon har haft många hundar, men inte hållit på så mycket med lydnad utan mera med draghundar. Hon har bara positiva erfarenheter av klubben hittills.

– Det har varit suveränt bra att gå kurs, säger hon. Hundintresset är så klart drivkraften bakom att jobba ideellt för både Kerstin Nordqvist och övriga i styrelsen.

– Hundar är mitt allt, säger Mezzis matte Kristina Henriksson som är klubbens sekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!