Socialnämnden kräver åtgärder

Kalix kommuns kostnader för behandling av ungdomar utanför kommunens gränser ligger drygt elva miljoner kronor högre än länets övriga kommuner i samma storlek. Det får socialnämndens ordförande, Bertil Sundqvist (s) att reagera.  - Det här är oerhört mycket pengar. Nu måste vi göra en omorganisation och det är bråttom, säger han.

Socialnämndens ordförande, Bertil Sundqvist och socialchefen, Mikael Lekfalk, Kalix

Socialnämndens ordförande, Bertil Sundqvist och socialchefen, Mikael Lekfalk, Kalix

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-08-24 01:45
20 ungdomar mellan 13 och 20 år finns i dag på behandlingshem ute i landet. Placeringarna som i regel är sex månader kostar cirka 3.000 kronor per vårddygn och person. Utöver det kan även eftervård tillkomma för ett pris av cirka 2.000 kronor per vårddygn. Summorna växer snabbt - det visade socialchefen, Mikael Lekfalks redovisning vid socialnämndens sammanträde på torsdagen. I jämförelse med andra kommuner av samma storlek i länet betalar Kalix kommun 11,7 miljoner mer för placeringarna. - Nog har vi förstått att vi ligger många miljoner över men det här är anskrämligt högt, säger Mikael Lekfalk. Försiktiga på hemmaplan
Orsaken är, enligt honom, bland annat att kommunen har startat ett ungdomsboende år 2005 som bidrar till kostnaderna, men dessutom har kommunen varit för försiktiga i ambitionen att behandla fler ungdomar på hemmaplan. - Vi måste också ta reda på om vi har fler ungdomar i vård än de övriga kommunerna, säger Mikael Lekfalk. Bertil Sundqvist vill se en snabb förändring. - Vårt preventionsprojekt måste komma igång för det har inte fungerat bra, säger han och syftar på en samverkan mellan socialtjänst, föräldrar, polis, skola och landsting som diskuterats tidigare. Klarar ni att få resurser som kan behandla ungdomar i Kalix?- Vi klarar inte allt men betydligt mer än vad vi gjort hittills. Vi har varit alldeles för fega med att ta hem ungdomarna, säger Bertil Sundqvist. En person har hittills tagits hem för eftervård och det har visat sig fungera bra, enligt Mikael Lekfalk. - Vi har kompetens för vård redan i dag och vi klarar absolut att få hit den kompetens vi saknar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om