Många samlades i Kalix Galleria när det var dags för kockduell. Medverkade gjorde Niklas Lundbäck från Lilla Grand Hotell, Roger Ejersund från Vikingen och Mattias Bergström från Roady.
Uppgiften var att tillaga en maträtt utifrån utvalda lokalproducerade råvaror. Klockan åtta på morgonen fick kockarna en matkasse innehållande potatis, lök, vitkål, grekisk ost som producerats i Kalix, honung, morötter, sylt och kött.
De hade sedan tre timmar på sig att skriva ett recept, koka ihop maten i respektive restaurangkök och frakta en prydligt upplagd tallrik till gallerian.
God mat av samtliga
Samtliga maträtter betygsattes på skalan ett till fem. Det man tittade på var om rätten går att servera som lunchrätt i skolan, utseendet, smaken och om det finns ett enkelt och tydligt recept.
Juryn bestod av tre skolungdomar och två vuxna, ett åldersspann mellan 10 och 60 år.
Niondeklassaren Adina Nilsson tyckte att samtliga kockar bjöd på god mat, men hennes favorit var självklar: färsbiffen.
- Den var god och jag tror att många ungdomar gillar den. Utseendet var tilltalande och receptet enkelt och utförligt, säger hon.
Hon var inte ensam om att uppskatta färsbiffen à la Mattias Bergström. Han kammade nämligen hem segern och kan nu stoltsera som Kalix mat- och miljökock 2012.
- Det var roligt att ställa upp och dessutom få vinna. Vi har verkligen fantastiska leverantörer här i Kalix, säger han.