Skyddsombudet: "Katastrofala konsekvenser"

De flesta våldssituationer mot personalen på Johannisbergs ungdomshem uppstår vid ensamarbete.

Huvudskyddsombud Ronny Andersson säger: "Ett önskescenario skulle vara att bygga arbetsgrupper där olika representanter finns; som en vakt, en intelligent och en behandlare".

Huvudskyddsombud Ronny Andersson säger: "Ett önskescenario skulle vara att bygga arbetsgrupper där olika representanter finns; som en vakt, en intelligent och en behandlare".

Foto: Linda Danhall

Kalix2020-05-13 05:00

Huvudskyddsombudet Ronny Andersson säger att mycket jobb på Johannisberg går ut på bedömningar. Ibland gör personalgruppen bedömningen att en personal ensam kan göra någonting med ungdomar, trots att ensamarbete inte ska förekomma.

– I 99 fall av 100 går det bra. Men när det inte går bra blir det katastrofala konsekvenser. Vi ska inte utsätta oss för ensamarbete, så enkelt är det, säger Ronny Andersson.

 Det förekommer en hel del våld och hot mot personal och mellan ungdomar.

– Det förekommer en hel del. Allt ska rapporteras. Det är viktigt att personalen får utbildning i hur de ska hantera hotfulla situationer, det är viktigt att aldrig utsätta sig för farliga situationer. Utbildning lär personalen att upptäcka när någonting är på gång så att det inte eskalerar, det finns metoder som vi ska använda.

Vid intervjuer med personalen framkommer det att olika personer använder olika metoder.

– Människor är olika men vi har generella metoder som vi ska använda. Vi ska verbalt trappa ned situationer och säkerställa miljöer. Bättre att gå i väg än att riskera någonting. När det blir farligt ska polisen hantera situationen, inte personalen. En del bland personalen behöver lära sig att tänka mer och vara kyligare, inte reagera instinktivt, det är viktigt. Det är viktigt att träna sig på olika situationer. Vid osäkerhet fattas sämre beslut. 

Han konstaterar att ungdomarna är duktiga att läsa av personalen.

– Minsta osäkerhet märker de och ser de splittringar är de experter på att sätta in en kil och då söndras hela personalgruppen. Ungdomarna tänjer reglerna, säger Ronny Andersson.

Han har arbetat på Johannisberg i 25 år.

– Metoderna vi arbetar med ändras ständigt, utvecklingen går fort och det gäller att följa med. Det här är en dynamisk arbetsplats och metoder som gällde för 25 år sedan gäller inte alls nu. Arbetet här är väldigt komplext och inte så lätt. Det gäller att ha många bollar i luften, det kan vara utmattande och rogivande beroende på stämningen.

Nu ska ett 40-tal personer anställas. Varje gång det sker förändringar i ungdomsgruppen eller i personalgruppen blir det skakigt tills alla hittat sina roller.

– När det blir omsättning på personal kostar det på i grupprocessen. Det gäller att bygga upp tillit, förtroende och kunna lita på varandra. Ett önskescenario skulle vara arbetsgrupper där olika representanter finns; en vakt, en intelligent och en behandlare, säger Ronny Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!