Skrevs ut halv tre på natten

Mitt i natten skrevs en hjärtsjuk 85-årig kvinna ut från Kalix sjukhus. Anhöriga har reagerat skarpt på hur kvinnan har behandlats.

Foto: Josefin Silverberg

Kalix2015-03-27 11:55

En 85-årig kvinna med hjärtproblem uppsökte i veckan Kalix sjukhus för att få vård. Hon hade varit förkyld och orkeslös en längre tid och anhöriga gav rådet att hon skulle ta sig till lasarettet. Efter kontroller och provtagningar togs kring midnatt beslut om att kvinnan kunde skickas hem igen. Läkare ringde till kvinnans man för att se om han var hemma och sedan skrevs hon ut.

Klockan var omkring halv tre natten till onsdag när hon skickades hem de knappt fyra milen till en ort utanför Kalix. Hon kände sig svag, men ville inte protestera.

– Klockan hann bli halv tre innan hon satt i en bil på väg hem. Hur kan man behandla sjuka människor så här? När jag fick höra om det blev jag upprörd över hur man behandlar en människa. Hon har haft en hjärtåkomma i flera år och är väldigt svag och orkeslös, säger en nära anhörig till Kuriren.

– Ska man inte kunna få vara kvar till dagen efter, är det så fullt på sjukhusen? Det är en sak att skicka hem en patient på kvällen, men mitt i natten, det gör man inte. Alla har ju inte någon som tar emot hemma heller.

Läkarchefen vid Kalix sjukhus, Kjell Melander, kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att varje gång en person söker vård så görs en sammanvägd bedömning om personen är i behov av observation på sjukhuset eller kan skickas hem.

I det här fallet var det mitt i natten, bör man ta hänsyn till det?

– Det är klart att i vissa fall måste man ta hänsyn till olika saker, till exempel patientens boendesituation och liknande. Men generellt kan man säga att sjukhusens sängar är till för dem som är sjuka och behöver vård, det är det primära.

Enligt Kjell Melander är platssituationen på sjukhuset ansträngd, till exempel stängdes nyligen åtta vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist. När det gäller bedömningen av vem som ska stanna och vem man skickar hem görs individuella bedömningar. Att vara 85 år innebär därmed ingen garanti för att få stanna kvar över natten.

– Det finns många 85-åringar som är oerhört pigga. Man måste göra en individuell bedömning och den bedömningen är också beroende av hur platssituationen ser ut på sjukhuset. Naturligtvis är man som 85-åring oftast skörare än en 45-åring, så tröskeln måste därför vara högre, givetvis är det så, säger Kjell Melander.

Kvinnan vilar nu ut i hemmet. Läget är stabilt, men hon har feber och är trött, berättar den anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!